rabla

Persoanele fizice care doresc o maşină nouă pot aplica de astăzi pentru programul Rabla. Posesorii de autovehicule mai vechi de 8 ani pot alege din cei 104 dealeri autorizaţi. După cum ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Mirela Ianoși, pașii pe care un proprietar de autoturism trebuie să-i urmeze până la momentul achiziției prin program a noului autoturismului sunt următorii:

1. Proprietarul autovehiculului uzat trebuie să consulte lista producătorilor validați și să opteze pentru pe cel de la care dorește să achiziționeze noua mașină.

2. Se prezintă la dealerul ales, în vederea înscrierii în program. În această etapă este nevoie ca proprietarul mașinii să declare dacă va fi beneficiarul direct al tichetului electronic sau cedează acest drept unei alte persoane.

3. Producătorul introduce, în aplicația virtuală PSIPAN, date privind proprietarul si autovehiculul uzat și îi eliberează proprietarului o notă de înscriere. AFM verifică în termen de 5 zile, datele introduse în aplicația PSIPAN și confirmă/infirmă corectitudinea acestora.

4. După confirmarea corectitudinii datelor de către AFM, dealer-ul îi transmite proprietarului că a primit acceptul să meargă la un colector autorizat să își caseze autovehiculul uzat, în vederea obținerii certificatului de distrugere și la Poliție, pentru radierea autovehicolului. Este foarte important de menționat că, dacă casarea și radierea nu sunt efectuate în maxim 5 zile, proprietarul este eliminat din program și pierde tichetul, care se reîntoarce în sistemul național.

5. După aceste acțiuni, proprietarul se va prezenta din nou la dealer-ul auto pentru a-și completa dosarul de participare cu certificatul de distrugere și certificatul de radiere. Din acest moment, beneficiarul are la dispoziție 25 de zile să finalizeze contractul de achiziție pentru autovehiculul nou și sa achite avansul. Dacă acest termen nu este respectat, tichetul se pierde, merge înapoi în sistemul național și este redirecționat către alt beneficiar.

6. În termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare, dealer-ul emite factura de livrare a autovehiculului nou.

Proprietarul beneficiază de prima de casare la achiziționarea unui autovehiculul nou, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei, la care se adaugă cate un eco-bonus în valoare de 1500 lei, dar nu mai mult de două eco-bonusuri cumulate, pentru fiecare dintre următoarele caracteristici:

la achiziționarea unui autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6;
la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km;
la achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Proprietarul poate achiziționa mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare.

(Cristina Corocan)