Peste 20 de puncte de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă sunt amenajate în Caraş-Severin

În județul Caraș-Severin UAT-urile au organizat 21 de puncte de prim ajutor sau revitalizare în caz de caniculă, în contextul în care temperaturile crescute din această perioadă pot crea dificultăți persoanelor suferinde de anumite afecțiuni sau celor sănătoase, în urma expunerii prelungite la soare, a declarat pentru Radio Reşiţa purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:

Temperaturile caniculare resimțite în județul Caraș-Severin impun măsuri de prevenire și aș vrea să pomenesc de amenajarea a 21 de puncte de revitalizare, acolo unde cadre medicale medii asigură asistența persoanelor care au nevoie de ajutor în momentul în care se află în spațiul public și au de suferit din cauza temperaturilor ridicate. Acolo se poate măsura o tensiune arterială, se poate lua o valoare glicemică, evident, spațiile sunt răcoroase, dotate cu apă rece, potabilă. Cazurile mai grave vor fi îndreptate către unitățile de asistență medicală. Recomandăm populației să evite expunerea prelungită la soare la temperaturi foarte ridicate. Trebuie să ne îmbrăcăm adecvat, să ne luăm haine cât mai subțiri și de culori cât mai deschise, care să permită să treacă aerul, să limităm activitățile fizice în aer liber, iar persoanele care suferă de boli cronice să își ia medicamentele la timp și să evite statul prea mult la soare“.

Daniel Botgros atrage atenţia cetăţenilor să aibă grijă la alimentele pe care le consumă şi recomandă agenţilor comerciali, care desfăşoară activităţi în aer liber să aibă tot timpul apă rece pregătită pentru angajaţi şi să adapteze programul de lucru al personalului în funcţie de orele de caniculă.

Potrivit lui Daniel Botgros, în Reșița există două asemenea puncte, în Parcul Tricolorului din cartierul Lunca Bârzavei și în Parcul Cărășana (n.r. Episcop Valeriu Traian Frenţiu) din zona Centru a municipiului.

Zilele acestea din cauza temperaturilor extrem de ridicate, în municipiul Caransebeş au fost amplasate 4 puncte de revitalizare anticaniculă în farmaciile din cartierele oraşului, a precizat pentru Radio Reşiţa primarul Felix Borcean:

Erau deja amplasate două puncte la care am adăugat alte două, deci unul este în centru, la Farmacia Catena de pe strada Mihai Viteazul la nr. 16, un punct de prim ajutor este în Piața Gugulanilor şi două puncte sunt la cele două farmacii din cartierul Pipirig, strada Ardealului, Farmacia Catena și la dr. Max. Programul de funcționare este cel al farmaciilor, adică până seara“.

Felix Borcean a mai adăugat că, toate punctele sunt dotate cu cele necesare pentru revitalizarea cetăţenilor care au nevoie atunci când sunt nevoiţi să iasă din case la orele când indicele căldură-umezeală este ridicat.

Deşi oraşul Anina ar trebui să beneficieze din plin de răcoare datorită pădurilor din jurul acestuia, canicula dă de furcă şi aici cetăţenilor urbei, fapt pentru care primăria a amplasat două zone de revitalizare pe raza localităţii. Cum funcţionează acestea şi ce dotări au, aflăm de la primarul Daniel Danu:

De la ora 10:00 la ora 16:00 o să fie un cort de caniculă pe Aleea Castanilor de pe strada Sfânta Varvara, iar la Centrul de Afaceri , situat pe aceeaşi stradă la nr. 51, avem o sală care este dotată cu aer condiționat, are pat şi este o colegă care are studii medicale“.

Potrivit lui Daniel Danu punctele anticaniculă din oraş au fost amplasate în zonele în care aglomeraţia din timpul zilei este mai intensă.

La Băile Herculane există un singur punct, la Centrul de Permanență din str. Trandafirilor nr. 60, bloc 33.

Pentru a crea confort cetăţenilor din Bocşa, primăria urbei a amplasat un cort anticaniculă cu toate dotările necesare în zona MFA din oraş, fiind considerată cea mai aglomerată din localitate, a precizat pentru postul nostru primarul Mirel Patriciu Pascu:

În Bocșa Română, la Penny, într-o singură locație, acolo e o zonă mai aglomerată, mai vine lumea, mai circulă. Programul este de la 12.00 până la 18.00“.

Potrivit primarului Pascu, pe lângă cortul anticaniculă, pe raza oraşului Bocşa mai funcţionează şi alte șapte astfel puncte de prim ajutor, şi-anume: la Căminul pentru Persoane Vârstnice de pe strada 1 Mai nr. 23, la cabinet dr. Ghițu, str. Ioachim Perian nr. 2, ap. 1, la Corpul 1 și 2 al Primăriei, la Farmacia Catena de pe str. Tudor Vladimirescu la nr. 21 și două la farmaciile Balsam Farm Plus.

Şi oraşul Oţelu-Roşu este traversat de caniculă zilele acestea, fapt pentru care primăria urbei din Valea Bistrei a amplasat două corturi anticaniculă în principalele locaţii din oraş, spune primarul Luca Mălăescu:

Am amplasat deja în piață de circa 10 zile, în zona pieței agroalimentare, urmând ca să aprobăm pentru a mai amplasa un asemenea cort și în Centrul Civic la Casa de Cultură, dotat cu ventilator, cu un pat, cu un dozator de apă și asistență medicală. În piață cortul funcționează de la ora 10:00 până la ora 17:00 și celălalt din Centrul Civic cred că până la ora 18:00 pentru că valul de caniculă se întinde și pe seară“.

Luca Mălăescu a mai subliniat că, în afară de cele două corturi anticaniculă, un punct de revitalizare a mai fost prevăzut şi în incinta Spitalului orăşenesc.

Temperaturile foarte ridicate şi valul de caniculă fac probleme şi localnicilor din Valea Caraşului. Astfel, la Oraviţa, primăria a amplasat un cort anticaniculă de prim ajutor şi un punct de revitalizare, a declarat şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate, Tiberiu Ungureanu:

Avem două puncte de prim ajutor, unul în Zona Gării la Dispensarul Şcolar, un cort de prim ajutor, iar cel de-al 2-lea îl avem în holul primăriei, sus, în oraș. Funcționează de la ora 10:00 la ora 18:00, iar la primărie până la ora 16:00 cât este programul acolo. Corturile sunt dotate cu personal medical, apă și ce mai e necesar“.

Tiberiu Ungureanu a mai adăugat că un punct de hidratare funcţionează şi la Spitalul Orăşenesc din localitate.

La Moldova Nouă au fost amenajate două puncte de acordare a primului ajutor în caz de caniculă, la Centrul Comercial de pe str. Eftimie Murgu și la Imperial Market, str. Nicolae Titulescu, a subliniat primarul Ion Chisăliţă pentru Radio Reşiţa.

De același autor

Related Articles