Proiectul urban DANUrB+, de-alungul fluviului Dunărea, implementat de „Euroland Banat” din Reşiţa

Asociația Euroland Banat din Reșița s-a alăturat unui consorţiu de universităţi, institute de cercetare, administraţii publice, ONG-uri etc. de-a lungul Dunării, care implementează proiectul „Brandul Urban Dunărea” cu titlul complet „DANube Urban Brand + Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage” (pe scurt DANUrB+).

Proiectul se derulează în perioada iulie 2020 – decembrie 2022 şi este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Interreg Transnațional Dunărea, având un buget total de peste 2,7 milioane de euro. DANUrB+ reprezintă continuarea proiectului DANUrB, derulat în urmă cu patru ani, sub coordonarea aceluiași lider de parteneriat de acum, Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta.

DANUrB+ are ca scop conectarea comunităților de-a lungul fluviului Dunărea și consolidarea legăturilor deja existente. Echipa Euroland Banat şi partenerii acţionează ca şi facilitatori în punerea bazelor unor colaborări la nivel local, pentru a crea premise de dezvoltare și evenimente care să pună în valoare tradițiile și valorile culturale.

Proiectul urmărește consolidarea economiei locale și dezvoltarea turistică a orașelor mici și  mijlocii de pe Dunăre, prin identificarea și valorificarea unor resurse culturale încă neutilizate, aflate într-o strânsă legătură cu fluviul care le leagă. Scopul său principal este de a crea o rețea spațio-culturală cuprinzătoare, o „Promenadă Culturală” a Dunării, prin conectarea tuturor comunităților de-a lungul acesteia și construirea unui turism comun, pornind de la o ofertă comună, aflată pe o rută cu posibilități similare de dezvoltare și care să poată crește numărul de vizitatori din regiune. Noutatea proiectului DANUrB+ rezultă din efortul de a defini obiective strategice pentru părțile interesate, cu planuri de acțiune și inițiative aplicabile în vederea integrării în rețea în primul rând a micilor orașe şi comunităţi situate de-a lungul Dunării. Prin activităţile şi evenimentele dunărene deja derulate, de la Sombor la Călăraşi, de la frontiera slovaco-maghiară la cea româno-bulgară, de la Golubac la Giurgiu sau de la Eibenthal la Silistra, noul brand dunărean începe să prindă contur.

Un eveniment important al proiectului se va derula săptămâna viitoare când Universitatea Tehnică și de Economie din Budapesta și Universitatea Tehnică a Slovaciei din Bratislava vor găzdui întâlnirea internațională a partenerilor din proiect. Esztergom va constitui unul dintre punctele importante pe harta proiectului întrucât va reprezenta locul în care, pe 11 octombrie, se vor pune bazele Asociației Internaționale DANUrB. Membri ai acestei asociații vor fi în primul rând partenerii în proiect, precum și parteneri externi, actori locali interesaţi, animați de obiectivul comun care este susținerea patrimoniului cultural comun al Dunării identificat și promovat prin acțiunile proiectului, precum și introducerea și promovarea la nivel internațional a mărcii calității DANUrB.

În contextul acestui ambițios proiect, echipa Euroland Banat este deschisă față de inițiative ale unor organizații locale, instituții și persoane care sunt interesați de stimularea turismului, potențialul și economia regiunii noastre, vizată prin proiect și își manifestă interesul față de potențiale colaborări în cadrul inițiativei DANUrB+ pentru atingerea obiectivele stabilite în comun.

DANUrB+ va adăuga valoare identității culturale a Dunării prin evenimente planificate, precum Zilele Dunării, diverse publicații, inclusiv un Atlas al orașelor DANUrB+ și un film documentar.

Vom reveni cu informații suplimentare pe măsură ce implementarea activităților proiectului continuă.

De același autor

Related Articles