Proiect unic la OncoHelp Timişoara. “Ora de autoîngrijire” îi ajută pe pacienți să-și controleze starea de sănătate

OncoHelp Timişoara desfăşoară un proiect unic în România. Ora de autoîngrijire a debutat astăzi la sediul unităţii medicale. Acest proiect îi va ajuta în mod gratuit pe cei care suferă de cancer sau au alte boli cronice să-şi controleze propria sănătate. Sunt implicaţi 8 medici oncologi, un psiholog, vor fi abordate 9 teme medicale, psihologice şi sociale la care participă şi aparţinătorii bolnavilor.

Prin proiectul ora de autoîngrijire ne dorim să aducem în prim plan informații din partea specialiștilor noștri, pe teme medicale, psihologice sau sociale referitoare la ce înseamnă o boală cronică oncologică sau non-oncologică și cum pacienții pot avea grijă de ei pe parcursul acesteia. Autoîngrijirea presupune ca pacientul să își poată găsi puterea și priceperea pentru a prelua controlul asupra propriei stări de sănătate, iar acest lucru îl poate realiza învățând informații și abilități care să îl ajute să facă față schimbărilor sau problemelor pe care le poate experimenta în timpul și după tratamentul bolii în cauza. A avea grijă de noi, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, social și spiritual, înseamnă a ne dărui șansa ca fiecare zi să poată fi mai bună”, spune Alexandra Rebeca Mihoc – psiholog Centrul OncoHelp De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a elaborat un ghid pentru a încuraja persoanele să învețe să se autoîngrijească și chiar să își automonitorizeze starea de sănătate.

Autoîngrijirea poate duce, pe termen mediu și lung, la îmbunătățirea comportamentului legat de sănătate și chiar a prognosticului afecțiunii de care suferă pacientul în urma deciziilor pe care bolnavul și le asumă. Aceasta presupune însă o schimbare de mentalitate pentru a crește încrederea în propria persoană. Specialiștii Centrului OncoHelp sunt pregătiți să ofere informațiile și suportul pentru ca pacienții să înceapă acest proces de autoîngrijire.

Ora de autoîngrijire s- a născut din dorința de a sprijini pacienții și aparținători lor într-o manieră mai puțin formală, mai deschisă și apropiată. Autoîngrijirea înseamnă să știi să te prețuiești, să te iubești, să visezi, să zbori, să crezi în frumos, să nădăjduiești…. și orice te face mai bun. Aceste întâlniri sunt un mod de a învăța împreună că relația cea mai importantă este cea cu tine însuți/ însăți astfel încât să putem aprecia fiecare clipă de viață”, susţine şi dr. Dana Nagy – șef Compartiment Îngrijiri Paliative Centrul OncoHelp.

Programarea pentru înscrierea în acest proiect și obținerea mai multor informații se pot face la telefon 0723443883 sau folosind adresa de e-mail: iuliana.lutsch@oncohelp.ro

Sursa foto: OncoHelp Timisoara

De același autor

Related Articles