biserica maria-zapezii

Credincioşii bisericilor occidentale se pregătesc pentru marea sărbătoarea a Învierii Domnului. Vineri, la biserica Maria Zăpezii din Reşiţa va avea loc o ceremonie care constă în Liturghia Cuvântului, urmată de venerarea Crucii când aceasta va fi dezvelită. Ceremonialele continuă cu Adoraţia Sfântului Sacrament, iar de la ora 17.00 se adună tinerii pentru rugăciune.
Sâmbătă, credincioşii anticipează sosirea Domnului Iisus Cristos. La biserica Maria Zăpezii din Reşiţa, ceremonialele religioase se desfăşoară de la ora 20.30 în curte, când are loc Sfinţirea Focului şi Sfinţirea Lumânării de Paşti. În lăcaşul de cult este aprinsă doar o lumânare, care simbolizează Lumina. După ce se aprind luminile se celebrează o Sfântă Liturghie, urmată de procesiunea prin oraş, iar credincioşii merg cu lumânările aprinse.
Duminică, oamenii se adună la biserica Maria Zăpezii şi aduc diferite alimente care sunt sfinţite. De la ora 9.00 are loc Sfânta Liturghie în limba maghiară, de la ora 11.00 în limba germană, iar de la ora 12.30 în limba română. De la ora 17.00 se săvârşeşte Sfânta Liturghie în toate cele trei limbi. Luni, Sfintele Slujbe se desfăşoară după acelaşi orar, spus părintele arhidiacon al Banatului Montan, Iosef Csaba Pall.

Ascultaţi ce a spus pentru Radio România Reşiţa, părintele arhidiacon al Banatului Montan, Iosef Csaba Pall:

(Daniel Babun)