Produsele tradiţionale din Caraş-Severin între trecut şi viitor: Ministerul Agriculturii se implică în (re)atestarea acestora

Ministerul Agriculturii susţine producătorii tradiţionali din Caraş-Severin şi face demersurile necesare pentru a le reatesta produsele.

Salata de bureţi de fag, răchia de Zorlenţ, prunele uscate fripte pe targă şi brânza de găinuşă de Eftimie Murgu sunt doar câteva dintre produsele tradiţionale aflate pe lista de aşteptare pentru a fi atestate şi certificate în Caraş-Severin.

În urmă cu patru ani, la nivel judeţean erau înregistraţi 8 producători agricoli cu 35 de produse atestate din categorii, precum: telemea de oaie, slănină afumată, şuncă ardelenească, sângerete, tobă şi cârnaţi de casă, răchie de prune şi mere, pâine, zacuscă şi salată de bureţi de fag. Din cauza birocraţiei şi a înăspririi regulilor de atestare tradiţională, nici un producător cărăşan nu a reuşit până în prezent, să-şi mai înregistreze produsul la Ministerul Agriculturii, a precizat directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Pavel Nefir:

Ionuţ George Diaconeasa, consilierul ministrului agriculturii, Petre Daea, prezent în municipiul de pe Bârzava, a declarat pentru Radio Reşiţa că instituţia pe care o reprezintă va face toate demersurile pentru ca producătorii tradiţionali din Caraş-Severin să-şi reintre în drepturi şi astfel să-şi poată desface produsele la standard europene:

Amintim că, pentru a obţine atestatul de produs tradiţional, producătorul trebuie să ataşeze la dosar şi referinţe biografice despre vechimea produsului, dar şi să dovedească provenienţa reţetei de fabricaţie moştenită din generaţie în generaţie. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles