Ascultă Radio România Reșița Live

Produse nelipsite de pe masa de Paşti – friptura de miel, drobul şi pasca

Produse nelipsite de pe masa de Paşti – friptura de miel, drobul şi pasca

Articol editat de Mirabela Afronie, 12 aprilie 2015, 10:00

În zona Banatului, așa cum cere tradiția, masa de Paște este una îmbelșugată și savuroasă, iar în multe familii dezlegarea la mâncarea ”de dulce” se face imediat după ce credincioșii se întorc acasă cu Lumina sfântă adusă de la biserică, nemaipăstrându-se cu sfințenie rânduiala ca bunătățile specifice să fie servite abia după terminarea Liturghiei de duminică (numită popular și slujba celei de-a doua Învieri).

Bănățenii se așează la masă și ciocnesc ouă roșii, gustă din drobul și ciorba de miel, apoi câte-o bucățică de friptură sau un pane și termină cu o felie de pască și un păhărel de vin.

O gospodină povesteşte cum face ciorba de miel: Noi o facem doar din capul mielului. Spălăm bine, îi dăm un clocot, apoi strecurăm și îl punem în a doua apă la fiert, punem sare și boabe de piper și lăsăm la fiert până când carnea începe să se desprindă de pe oase. Putem ‘curăța’ supa de oase și adăugăm ceapă verde tocată mărunt, eventual și un morcov tăiat mărunt. Când toate sunt fierte stingem focul și tocăm o legătură bună de leuștean. Se servește cu smântână.

În schimb, un domn ne învață să facem friptura de miel. ‘Avem nevoie de o jumătate de miel, partea din spate, piper, untdelemn, sare și o mână de căței de usturoi. Pentru friptură, partea cea mai bună este piciorul din spate până la rinichi, se crestează pielea din loc în loc și se împănează cu căței de usturoi. Osul se sparge cu satârul în 2-3 locuri ca să se poată tăia carnea în bucăți când este friptă. Se așează în tavă, se pune untdelemn sau untură și apă, apoi se dă la cuptor. Preparatul se servește cu piure de cartofi și cu salată verde sau doar cu garnitură de spanac iar cotletele mici de miel se pot face și pane.

Drobul se prepară din măruntaiele fierte, măcinate și condimentate în care se adaugă ouăle și pâinea înmuiată în apă și verdeața tocată. Se omogenizează bine și se pune totul în prapure, se rulează bine, se unge rulada cu unt și se dă la cuptor vreo 20 de minute, după care se scoate și se lasă să se răcească. La servire, drobul se taie felii și se mănâncă alături de un ou roșu și cu o bucățică de brânză telemea.

Rețeta de pască. Avem nevoie de 8 ouă, un iaurt, 300 gr. zahăr, 1 cub de drojdie, 1 pachet de unt, zahăr vanilat, 1 kg. făină. Pentru umplutură amestecăm 500 gr. brânză proaspătă de vaci, 400 gr. smântână, 8 ouă întregi, esență de vanilie și 1 pachet stafide. Pregătim un aluat din ingredientele recomandate și îl lăsăm să crească la loc călduț. După aceea, întindem foaia groasă de 1 cm. cu sucitorul și se pune într-o tavă unsă și tapetată cu foaie de copt. Peste cocă turnăm amestecul de brânză dulce. Pe marginea umpluturii montăm modele din aluat (în formă de frunze), iar la mijloc punem o cruce, tot din aluat, și putem unge totul cu gălbenuș, apoi dăm tava la cuptor.

SURSA: AGERPRES

Lucrările de modernizare a Podului de Fier din Lugoj, din nou blocate
Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 11:12

Lucrările de modernizare a Podului de Fier din Lugoj, din nou blocate

Lucrările de reabilitare a Podului de Fier din Lugoj sunt, din nou, în impas. Constructorul a suspendat activitatea, invocând incertitudinile...

Lucrările de modernizare a Podului de Fier din Lugoj, din nou blocate
Restricţii de circulație în Timișoara pentru Timotion 2025
Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 09:33

Restricţii de circulație în Timișoara pentru Timotion 2025

Timotion 2025, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din Timișoara, aduce cu sine o serie de restricții de trafic duminică, 11 mai...

Restricţii de circulație în Timișoara pentru Timotion 2025
Bocşa: Inaugurarea podului peste Bârzava deschide Târgul de la Neuwerk din acest sfârşit de săptămână
Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 08:12

Bocşa: Inaugurarea podului peste Bârzava deschide Târgul de la Neuwerk din acest sfârşit de săptămână

Sâmbătă, 10 mai 2025, începând cu ora 09.30 la Bocșa, județul Caraș-Severin va avea loc inaugurarea oficială a podului rutier de la Neuwerk,...

Bocşa: Inaugurarea podului peste Bârzava deschide Târgul de la Neuwerk din acest sfârşit de săptămână
Explorare Urbană Reșița revine în 2025: o nouă aventură în Cartierul Muncitoresc
Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 08:08

Explorare Urbană Reșița revine în 2025: o nouă aventură în Cartierul Muncitoresc

Proiectul „Explorare Urbană Reșița” continuă și în 2025, cu o a doua ediție dedicată redescoperirii orașului printr-o experiență...

Explorare Urbană Reșița revine în 2025: o nouă aventură în Cartierul Muncitoresc
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 16:21

15 iunie devine oficial Ziua Banatului Montan: Legea a fost promulgată

Pe 15 iunie 2025, Banatul Montan va fi sărbătorit oficial pentru prima dată, în urma promulgării Legii nr. 60/2025. Această lege, inițiată de...

15 iunie devine oficial Ziua Banatului Montan: Legea a fost promulgată
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 16:00

Serbare câmpenească tradițională la Nermed: Etnicii carașoveni marchează măsuratul oilor

Tradițiile se păstrează vii în satele de munte din Banatul Montan, iar localnicii din satul Nermed, comuna Caraşova, județul Caraș-Severin,...

Serbare câmpenească tradițională la Nermed: Etnicii carașoveni marchează măsuratul oilor
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 15:05

Nouă medici din Caraș-Severin au solicitat certificate de conformitate pentru a profesa în UE sau a participa la concursuri medicale

În cursul anului trecut, nouă medici din județul Caraș-Severin au solicitat certificate de conformitate de la Colegiul Medicilor Județean,...

Nouă medici din Caraș-Severin au solicitat certificate de conformitate pentru a profesa în UE sau a participa la concursuri medicale
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 14:30

Ziua Europei 2025, sărbătorită la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” din Reșița prin proiectul „Europa celor 27”

Pe 9 mai 2025, de Ziua Europei, Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” din Reșița a organizat şi anul acesta evenimentul educațional...

Ziua Europei 2025, sărbătorită la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” din Reșița prin proiectul „Europa celor 27”