Primăvară capricioasă pentru întreaga ţară!

285

Valorile medii de temperatură prognozate de meteorologi pentru lunile aprilie şi mai vor fi, în general, în apropierea mediilor climatologice ale perioadei şi doar în câteva regiuni sub medii, iar pentru luna iunie acestea vor fi în jurul normelor, în timp ce precipitaţiile se anunţă excedentare în cea mai mare parte a ţării, excepţia fiind semnalată la nivelul lunii iunie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul aprilie – iunie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit prognozei ANM, în luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice şi sud-estice şi se vor situa, în general, sub mediile climatologice în restul ţării.

Măsurătorile de specialitate arată că media multianuală lunară pentru luna aprilie este de 9,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 – 2010.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între 5 şi 11 grade Celsius în Moldova, respectiv până la 12 grade Celsius în Banaţ Oltenia şi Muntenia.

În acelaşi timp, precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării.

În mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est şi vesţ respectiv sub normal, local, în celelalte zone.

Media multianuală valabilă pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius.

Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 şi 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade, se vor consemna în Muntenia, Oltenia şi Banat.

În aceeaşi lună, precipitaţiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul ţării şi local în sud şi est şi vor fi excedentare în rest.

Conform ANM, în prima lună de vară, temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte ţării.

Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 18,3 grade Celsius.

Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 şi 21 grade Celsiuş în Moldova, în timp ce în Oltenia şi Maramureş valorile termice vor ajunge la 22 de grade Celsius.

La nivel de precipitaţii, în luna iunie, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice, cu o tendinţă spre deficiţ local, în sudul, estul şi vestul teritoriului. RRA