Primăriile din Caraș-Severin au pregătit programe diversificate pentru a marca ziua de 1 Decembrie

După doi ani fără fast de Ziua Naţională, din cauza pandemiei, mai multe primării din Caraş-Severin au pregatit programe diversificate pentru a marca ziua de 1 Decembrie.

La Caransebeş de exemplu, cetăţenii vor avea parte şi de un concert de muzică folclorică, ne-a declarat primarul Felix Borcean.

„La ora 12:00 începe programul. La ora 12:10 este un Te Deum în faţa catedralei şi un moment dedicat alocuţiunilor, la ora 13:30 este depunerea de flori şi la ora 13:45 parada dispovitivului de onoare, urmată la ora 14:00 de masa populară, cântece patriotice şi va fi şi un spectacol folcloric cu câţiva artişti locali. În paralel va fi şi o expoziţie de pictură la Cercul Militar Caransebeş.”, a spus primarul municipiului, Felix Borcean.

La Bocşa, ca în ficare an, festivităţile cu ocazia Zilei Naţionale a României se vor desfăşura în parcul din faţa primăriei.

„Ca în fiecare an, de 1 Decembrie sărbătorim Ziua Naţională a României în parcul din faţa primăriei oraşului Bocşa. Toate formaţiunile politice vor fi invitate, oficialităţi, directori de şcoli, profesori de istorie şi vor fi multe alocuţiuni. De asemenea, se vor depune şi coroane de flori pentru eroii neamului şi va fi şi o famfară. Festivităţile vor incepe la ora 12:00.” a spus primarul, Mirel Patriciu Pascu.

Primăria Anina va marca ziua de 1 Decembrie cu un spectacol folcloric, mâncare şi băutură.

Ca în fiecare an, am pregătit tradiţionala fasole cu ciolan plus vinul fiert pe care să îl oferim. O să fie undeva în jur de 1.000 de porţii, plus muzică specifică acestui eveniment,” a declarat vice primarul cu atribuţii de primar, Daniel Danu.

În schimb, la Moldova Nouă, Ziua Naţionalã a României va fi marcatã simbolic.

La Moldova Nouă se sărbătoreşte Ziua Naţională, sigur, o maifestare mai simplă decât în alte oraşe, dar plină de semnificaţii. În Parcul Central, la ora 11 avem slujba de Te Deum săvârşită de un sobor de preoţi ai Bisericii Ortodoxe Române din Moldova Nouă, se vor ţine câteva discursuri, apoi instituţiile din oraş, Primăria şi Consiliul Local, dar şi partidele politice vor depune coroane şi jerbe de flori la cele doua monumente,” spune primarul oraşului, Ion Chisăliţă.

În acest an, cu ocazia Zilei Naţionale a României, autoritatile locale din Baile Herculane au pregatit un program complex pentru cetăţeni şi turişti.

„Iniţial ne vom întâlni la cimitirul din Pecinişca, la Monumentul Eroilor, pentru a săvârşi o slujbă de pomenire a eroilor din Primul Război Mondial şi pentru a depune coroane de flori. Apoi, ne vom deplasa în Parcul Central pentru a asista la programul de 1 Decembrie oferit de către autorităţi. Programul artistic, cu muzică populară, va fi relizat cu ajutorul ansablului folcloric Junii Gugulani, mai apoi, fasolea cu ciolan, varza cu costiţă şi falosea cu cârnaţi, împreună cu sarmalele tradiţionale româneşti, vor fi la loc de cinste.” ne-a declarat Daniel Buru, coordonator evenimente culturale în cadrul Primariei Băile Herculane.

De același autor

Related Articles