Primarii se instruiesc pe Valea Cernei

Sala de Conferinţe FRANZ JOSEPH  a Complexului hotelier Diana din staţiunea Băile Herculane găzduieşte instruirea pe probleme de administraţie publică a primarilor, secretarilor şi contabililor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Caraş-Severin.

Principalele teme abordate în cadrul întâlnirii au fost legate de noile aspecte legislative care interesează administraţiile publice locale, precum asigurarea cu personal specializat a situaţiilor de urgenţă, de modul de implementare a Legii 544 referitoare la liberul acces la informaţiile publice, deoarece au apărut noutăţi în acest domeniu; obligativitatea evaluării anuale a funcţionarilor publici şi a personalului contractual din administraţie; fondul funciar şi emiterea titlurilor de proprietate. Totodată, reprezentanţii serviciilor publice deconcentrate au prezentat materiale de interes pentru unităţilor administrativ-teritoriale.

Primarii au ridicat unele probleme şi sigur că luând contact cu problematica ridicată astăzi vor putea oricând să se adreseze Consiliului Judeţean – dacă e de competenţa acestuia sau a Instituţiei Prefectului sau altor servicii publice deconcentrate pentru obţinerea informaţiilor de care sunt interesaţi punctual! La nivel general, principalele probleme ale primarilor sunt legate de insuficienţa personalului la nivelul unor primării şi în special la cele comunale, unde este foarte restrâns,  de asemenea legate de insuficienţa fondurilor financiare… sunt aspecte pe care trebuie să le aibe în vedere şi acestea necesită fonduri„, ne-a precizat Florenţa Albu – prefectul judeţului Caraş-Severin.

Pentru noi, cei care am organizat această întâlnire, ne interesează şi interacţiunea cu colegii noştri din administraţia publică locală şi cred că mult mai importante decât prezentarea temelor sunt discuţiile libere pe marginea temelor prezentate, pentru că la nivelul fiecărei unităţi administrative sunt cazuti speciale care, fiind prezentate şi măsurile care trebuie luate în astfel de cazuri, pot contribui considerente de bune practici pentru celelalte unităţi administrativ-teritoriale. Sunt convins că aspectele discutate şi soluţiile găsite  găsite pentru rezolvarea problemelor ridicate vor contribui, pentru toţi cei care au participaţ considerente bune pentru a reuşi să le implementeze la nivelul localităţilor lor. Concluziile pe care le tragem împreună la sfârşitul acestei zile  cred că sunt acele lucruri bune pe care le învăţăm unii de la alţii şi pe care le vom pune în practică la nivelul instituţiilor pe care le conducem!„, ne-a declarat Silviu Hurduzeu – preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Instruirea se va încheia mâine, între temele care vor fi susţinute numărându-se transformarea Comitetului de Ajutor Financiar (CAF) în entitate cu personalitate juridică şi prezentarea actului constitutiv şi al statutului Asociaţiei Secretarilor Unităţilor Administrativ-Teritoriale din judeţul Caraş-Severin.

Paul-Sever SMADU