Pentru ca nu a îndeplinit cota de reciclare impusă de Uniunea Europeană, Primăria Reşiţa a plătit o amendă către fondul de mediu de aproximativ 300.000 de lei, pentru anul 2018.

City managerul orașului Reşiţa, Paul Vasile, a precizat că pentru a rezolva această problemă este necesară educarea și conștientizarea populației despre importanța reciclării.

Anul acesta ar trebui să reciclăm 40% din deșeuri. Din păcate, datorită populației, nu reușim să îndeplinim această cotă. Procentul de reciclare nu depășește 15%-16%. Cetățenii aruncă în continuare în același tomberon: plastic, carton, sticlă și gunoi menajer”, a precizat Paul Vasile.

Pentru neîndeplinirea normelor de reciclare, municipalitatea este nevoită să plătească o „amendă” pentru diferența care lipsește din cota de reciclare impusă de către Uniunea Europeană. Astfel, pentru fiecare tonă se achită o taxă de 50 de lei, către Fondul de mediu.

Este foarte important să reciclă. Sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune în bucățele mici. Descompunerea naturală a plasticului în mediul înconjurător necesită peste 500 de ani. Cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 și 800 de kilograme de petrol brut.