Prima trecere de pietoni inteligentă din România a fost montată lângă Timișoara

Un sistem inteligent de avertizare a şoferilor la trecerile de pietoni nesemaforizate a fost pus în funcţiune, în premieră naţională, în comuna Dumbrăviţa, limitrofă municipiului Timişoara.

Proiectul ce îşi propune reducerea numărului de accidente, a fost creat de o echipă de tineri din Timişoara şi oferit gratuit comunităţii pentru a fi testat.

Noi am creat acest sistem ITS (Intelligent Transport System) care îşi propune creşterea siguranţei celor mai vulnerabili participanţi la trafic, vorbim de pietoni. Noi aici ne referim mai ales la copiii care trebuie să treacă zilnic o trecere nesemaforizată de lângă şcoală, însă sistemul va fi eficient şi acolo unde vizibilitatea este redusă pentru şoferi din cauza arhitecturii străzii, sau acolo unde există riscuri mari şi amplasarea unui semafor clasic ar îngreuna mult traficul‘, a spus Robert Olariu de la firma care a creat sistemul.

Sistemul este amplasat acum în zona şcolii Dumbrăviţa, la o trecere de pietoni nesemaforizată şi foloseşte două camere video, una pe fiecare parte a şoselei. În momentul în care sunt detectaţi pietoni, şoferii sunt avetizaţi prin semnale luminoase.

Dacă un pieton aşteaptă la trecere, semnalele luminoase se vor aprinde în galben, pe partea lui, pentru a atrage atenţia şoferului asupra pietonului. Noi am lucrat şi la algoritmi de predicţie pentru a determina pe viitor şi activitatea de pe trotuar, să putem determina cine se pregăteşte să ajungă pe trecerea de pietoni. Folosim direcţia de deplasare, viteza, poziţia corpului. Acest algoritm este încă în lucru şi va ajuta la avertizarea şoferului, oferindu-i acestuia un timp suplimentar de frânare‘, explică Robert Olariu.

Sistemul a fost montat fără niciun fel de cheltuieli din partea administraţiei locale.

Pentru a-l pune în practică, au primit sprijin financiar prin programul ERA ZERO. Zero Accidente. Zero Emisii – dezvoltat de Fundația Comunitară Timișoara, cu sprijinul ZF Group și au beneficiat de consultanță, inclusiv din partea Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

„Prin acest tip de program, Fundația Comunitară Timișoara sprijină inovația și soluțiile noi pentru a crește siguranța participanților la trafic. Ne dorim ca, după perioada sa de testare, sistemul să își dovedească eficiența, să poată fi dezvoltat și implementat la cât mai multe treceri de pietoni nesemaforizate, astfel încât să fie redus numărul de accidente”, a declarat Daniela Chesaru, director executiv al Fundației Comunitare Timișoara.

„E o bucurie să vedem că acest sistem este acum pus în practică. Am discutat despre el cu echipa de proiect de la faza de idee, și am încercat să venim cu expertiza noastră, din punctul de vedere al Poliției și al comportamentului participanților la trafic. Credem că acest tip de sistem inovativ poate juca un rol important în reducerea accidentelor și astfel, reducerea numărului de victime și de daune materiale.”, a spus inspector principal Ionuț Lazăr, Poliția Rutieră Timiș.

Cele mai citite

Related Articles