Prima seară de Festival la Gărâna- satul din Munții cu Jazz ai Banatului de Munte

În perioada 5-9 iulie, în Banatul de Munte are loc Gărâna Jazz Festival 2023, cel mai important eveniment open-air de jazz din centrul și estul Europei. Timp de 5 zile, Gărâna este kilometrul zero al jazz- ului mondial.

Dar “jazzul nu este doar muzică, este un mod de viaţă, este un fel de a fi, un mod de a gândi”, după cum spunea Nina Simone.

Gărâna, satul din Munții cu Jazz ai Banatului de Munte, se lasă curtată și anul acesta de artiști și fanii lor, devenind o Românie mai mică a muzicii. Melomani din toate orașele țării, de la Iași la Oradea, de la Timișoara la Galați, sau București ori Suceava referindu-mă la publicul românesc, plus 25% public din alte țări, un procent în continuă creștere, cu toții au spus prezent. După o ploaie nărăvașă de vară, oamenii s-au așezat cu entuziasmul primei seri de festival și și-au așteptat artiștii pe celebra scenă.

Au deschis prima seară de festival în fața celor peste 2000 de spectatori cei de la Seifert Night de la ora 19:00 pe Scena din Poiana Lupului, apoi Marcin Pater Trio,Leszek Możdżer și Marcin Wasilewski Trio.

Marius Giura, directorul festivalului este optimist și împlinit că acum 27 de ani a ales să investească în suflete și nu în obiecte perisabile, mărturisind cu seninătate că este fericit pentru alegerea făcută acum mai bine de un sfert de secol.

Printre spectatorii din toate orașele țării am întâlnit și pe cei care au crescut cu acest stil de muzică, dar și pe alții care au venit aici pentru aerul curat şi peisajul de vis, pentru a-și încărca bateriile și purifica sufletele, oameni de vârste diferite, care vin la Gărâna de 10, 5 sau 2 ani.

Iubitor de jazz și totodată susținător al festivalului, edilul Reșiței Ioan Popa a răspuns prezent din prima seară cu dorința mărturisită de a transfera din vibe-ul festivalului și Reșiței.

O prezență aparte este cel care consfințește de peste 20 de ani Festivalul de Jazz de la Gărâna, Patriarhul jazz-ului românesc, Florian Lungu. Personalitate de excepție a jazz-ului românesc, realizator de emisiuni de radio şi televiziune, compozitor, muzicolog şi profesor, pianist, aranjor si compozitor de teme de jazz, Moșu’, așa cum este cunoscut în lumea muzicală, și-a legat numele de aproape toate festivalurile și concertele de jazz din România de la sfârșitul anilor ‘70 până în prezent. Deși destinul său l-ar fi îndreptat către o carieră de inginer electronist, sau către o carieră de simfonist, Florian Lungu a ales un drum ce a însemnat peste 7000 de emisiuni de radio și televiziune, dar și sute de articole de specialitate dedicate Jazz-ului. O enciclopedie vie de informaţii şi de istorii, el are marele merit de a fi fost organizatorul și păstrătorul fonotecii de jazz a Radiodifuziunii Române, unde a fost angajat în anul 1967. I s-a decernat titlul de „profesionist de excepţie” ca realizator de emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune, în 2003 a primit din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului, la Festivitatea de acordare a distincţiilor pentru anul 2002, „Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate audiovizuală”, iar din partea Preşedinţiei României, a primit, tot în anul 2003, Ordinul „Meritul Cultural în rang de Cavaler”.

’’Iubesc jazz-ul fiindcă merită.E tot timpul nou, e frumos, e armonios, plin de vitalitate și vindecă suflete.Lumea fără muzică ar fi ca o pădure fără păsări cântătoare.Jazz-ul a făcut Gărâna sonoră.Îi rog pe ascultătorii Radio România Reșița să asculte ce muzică vor ei, dar să nu uite niciodată jazz-ul,’’ ne-a declarat încântătorul Florian Lungu.

Organizatorii anunță și cea de-a doua seară specială.

Joi, 6 iulie, în Poiana Lupului va cânta trombonistul austriac Paul Zauner într-o formulă de quartet cu pianistul american Carlton Holmes, basistul austriac Wolfram Derschmidt și bateristul Dusan Navokov, originar din Serbia. Începând cu mijlocul anilor ’80, Paul Zauner a cântat cu nume mari ale jazzului internațional, ca Leon Thomas, George Adams, David Murray, Gregory Porter, Donald Smith, Mansur Scott și a produs înregistrări remarcabile.

Așadar Gărâna Jazz Festival: Jazz DO IT!!

Spectatorii sunt sfătuiți să aibă la ei haine groase potrivite pentru munte. Pentru orice eventualitate nu ar trebui să lipsească din bagaje nici hainele impermeabile pentru că meteorologii susțin că sunt mari șanse să plouă.

De același autor

Related Articles