Prima joi din mai – Ziua Mondială a Parolei

Dacă suntem în prima zi de joi din luna mai, marcăm ziua mondială a Parolelor, un reminder pentru toți oamenii de pe Glob pentru protejarea datelor în mediul online. Majoritatea sistemelor de operare oferă o modalitate ușoară de a crea și stoca parole.

„Accesul la chei” de la Apple este un exemplu. De asemenea, puteți intra online pentru a genera parole care sunt practic rezistente la hackeri.

Invenție a companiei Intel

Ziua Mondială a Parolei a fost creată de Intel și are drept scop conștientizarea importanței parolelor puternice și de ce toată lumea ar trebui să-și schimbe parolele o dată la câteva săptămâni.

O singură parolă compromisă poate pune în pericol identitățile noastre digitale și informațiile personale.

Parolele puternice sunt importante, mai ales, acum, într-o eră în care nu mai existăm dacă nu suntem online.

Istoria Zilei Mondiale a Parolelor

Parolele au existat din cele mai vechi timpuri. cele mai multe organizații frățești cereau o parolă sau un cod secret la intrare.

În 2005, cercetătorul de securitate Mark Burnett a sugerat că toată lumea ar trebui să aibă propriile „zile pentru parole” atunci când își schimbă parolele. El a subliniat această idee în cartea sa „Parole perfecte”, care a inspirat compania Intel să creeze o zi la nivel mondial. Prima zi de joi a lunii mai a fost declarată Ziua Mondială a Parolei și a fost celebrată pentru prima dată în 2013.

Cele mai riscante/comune parole

123456/qwerty

Mai puțin de o secundă pentru a o sparge, cu 3,5 milioane de utilizări numărate într-un studiu.

Password/parolă

Mai puțin de o secundă pentru a sparge, cu 1,7 milioane de utilizări numărate într-un studiu.

abc123

Mai puțin de o secundă pentru a sparge, cu 610.000 de utilizări numărate într-un studiu.

11111

Mai puțin de o secundă pentru a sparge, cu 369.000 de utilizări numărate într-un studiu.

Cum se crează o parolă

E bine ca atunci când creăm o parolă să folosim o colecție din trei cuvinte unice aleatorii, pe care să nu o utilizăm pe mai multe conturi.

De asemenea să folosim și autentificarea multifactor, adică pe lângă nume și parolă, să primim pe telefonul mobil și un mesaj care să ateste că vrem să ne conectăm în acea aplicație.

Foarte sigură este și autentificarea biometrică, prin amprentă digitală ori facială.

Parolele cele mai bune sunt acelea care vor fi schimbate după o perioadă timp și care conțin cuvinte, cifre și semne de speciale permise de platformă, cum ar fi semnele de puctuație, ori înlocuirea unei litere cu un simbol, cum ar fi litera „a” cu simbolul „@”.

Iar pentru a fi ținută minte mai ușor, specialiștii mai recomandă eventual ca parola să reprezinte, de fapt, o propoziție care să aibă sens doar pentru utilizator.

sursa info și sursa foto: radioimpuls.ro

De același autor

Related Articles