[FOTO] Prima enciclopedie a Banatului lansată de Ziua Internaţională a Poeziei

Biblioteca Judeţeană „ Paul Iorgovici” Caraş-Severin împreună cu Institutul De Studii Banatice „Titu Maiorescu” din Timişoara şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin au organizat, luni 21 martie, în sala mare a Palatului Administrativ, o prezentare-dezbatere cu prilejul lansării primei enciclopedii a Banatului sub egida Academiei Române, Filiala Timişoara. Momentul a fost ales pentru a puncta şi Ziua Internaţională a Poeziei. Au fost prezenţi oameni de cultură din Reşiţa şi Timişoara, scriitori, poeţi şi feţe bisericeşti.

Importanţa acestei manifestări, pentru mediul cultural bănăţean, a fost rând pe rând subliniată de către iniţiatorii evenimentului prin vocile prof. univ. dr. Crisu Dascâlu , prof. univ. dr. Doina Bogdan Dascâlu, conf. univ. Dr. David Ioan, criticii literari Lucian Alexiu şi Gheorghe Jurma, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin Ilie Iova, având ca moderator managerul bibliotecii Clara Maria Constantin.

Preotul Alic Daniel, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului a transmis mesajul P.S. Lucian, un emoţionant laudatio adus evenimentului şi totodată un generos ataşament al bisericii faţă de stiinţa de carte, pe care biserica a promovat-o de-a lungul veacurilor din dragoste pentru limba şi literatura română.

Prof. univ. dr Crisu Dascâlu a subliniat ca apariţia acestei enciclopedii oferă bănăţenilor „statutul de cetăţeni de drept ai culturii române”.

Managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Clara Maria Constantin a subliniat că în solemnitatea momentului se adaugă şi faptul că astăzi se împlinesc 208 ani de la moartea marelui om de cultură Paul Iorgovici, cel care în anul 1799 a publicat prima carte cu litere latine la Budapesta.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie, susţinut de poeţii reşiţeni. (Anca Bălălău)

De același autor

Related Articles