De Ziua Internațională a Dunării, sărbătorită marți, 29 iunie, Ebisu, prima ambarcatiune de colectare a deșeurilor din Europa, 100% electrică, ajunge la Orșova, pentru a colecta deșeurile aflate în zona golfului Cernei, o zonă care din păcate este extrem de cunoscută pentru acumulările excesive de deșeuri care ajung să acopere apele.

Evenimentul inedit de ecologizare a apelor se desfășoara în cadrul programului “Acționăm pentru Ape!”, inițiat de Act for Tomorrow şi Kaufland, în parteneriat cu Ministerul Mediului – România și Administraţia Naţională Apele Române. Ac’iunea va debuta la ora 8.45, iar persoanele dornice sa participe ca voluntar se mai pot înscrie pe pagina de facebook Act for Tomorrow.

Covoare de PET-uri acoperă apele din golful Cernei, în apropierea vărsării apelor din acest râu în Dunăre. Viiturile provocate de ploile abundente din ultima perioadă au scos la iveală mii de pet-uri şi tone de alte deșeuri. Astfel, faleza golfului Cerna din Orşova s-a transformat într-un peisaj dezolant, care din păcate este extrem de cunoscut pentru acumulările excesive de deșeuri”, scriu reprezentantii Asociatiei Act for Tomorrow.

Ambarcațiunea, denumită Ebisu, după zeul japonez considerat protectorul apelor, este compusă dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Noutatea constă în încărcarea directă de la panourile solare, care îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor. EBISU poate colecta deşeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lăţime de până la 80 cm, care sunt sortate și ulterior merg spre reciclare.

Ambarcațiunea a fost proiectată de la zero în România, de Asociația Act for Tomorrow.

Foto Facebook/ Act for Tomorrow