Premiul de excelenţă DKMT pentru Centrul Green House din Arad

Centrul Cultural Judeţean Arad a primit Premiul de excelenţă din partea Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa pentru merite deosebite în cadrul Proiectului Green House în anul 2014. În cadrul Adunării generale a DKMT, ce a avut loc în Serbia, județul Arad a fost reprezentat de Ana Maria Dragoș, directorul Centrului Cultural Județean. ”Acest premiu reprezintă recunoaşterea valorii proiectului care prin obiectivele sale și-a propus înfiinţarea unui centru educaţional modern, care să permită desfăşurarea de activităţi de educaţie ecologică, păstrare şi promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale comune, specifice comunităţilor din împrejurimile Aradului şi ale oraşului maghiar Mako”, a declarat Ana Maria Dragoș. În urmă cu aproape un an Consiliul Judeţean Arad a semnat contractul de execuţie a lucrărilor la Centrul de Informare şi Educare în Protecţia Mediului „Green House”, care între timp se înalţă în Tabăra de Tineret de la Căsoaia, beneficiarul acestei investiţii fiind Centrul Cultural Judeţean Arad.

Prin realizarea Centrului de Informare şi Educare în Protecţia Mediului se va asigura o locaţie modernă, dotată la standarde europene, în care se vor desfăşura activităţi diverse din domeniul educaţiei ecologice şi protecţia mediului, începând de la cursuri şi conferinţe, până la expoziţii tematice şi ateliere de lucru, prin intermediul cărora se vor readuce în atenţia publicului ocupaţiile şi meşteşugurile tradiţionale practicate în zonă, cu accent pe reafirmarea şi confirmarea caracterului comun al comunităţilor locale din cele două ţări participante la proiect.

Printre activităţile care vor putea fi organizate aici se numără realizarea unor cursuri de educaţie ecologică, înfiinţarea unor trasee pentru drumeţii şi desfăşurarea unor cursuri de tehnici de supravieţuire în natură, readucerea în atenţia tineretului din cele două ţări a meşteşugurilor ecologice tradiţionale, cum ar fi olăritul, ţesutul la război, împletitul nuielelor, pictură pe lemn, realizarea de îmbrăcăminte din materiale tradiţionale.

Totodată, Centrul de informare şi educare în protecţia mediului va beneficia de o sală de conferinţe cu o capacitate de 150 locuri, bucătărie dotată la cele mai înalte standarde, precum şi facilităţi de cazare a participanţilor la evenimentele desfăşurate în incinta centrului.

Generaţiile viitoare se vor bucura de oportunităţile oferite de realizarea obiectivelor propuse în proiect și vor beneficia de un mediu educaţional şi turistic adaptat la actualul sistem de valori europene şi internaţionale prin care identitatea noastră se va putea conserva, alături de cea a partenerilor maghiari, în cadrul vastei diversităţi în care convieţuim cu toţii în bătrâna şi totodată mereu tânăra Europă.” a mai declarant Ana Maria Dragoș, Director al CCJA, în cuvântul său.

De același autor

Related Articles