Autorităţile locale din vestul ţării fac primele evaluări ale pagubelor produse de furtuna de duminică, în urma căreia opt persoane au murit iar alte aproape 140 au fost rănite.

Judeţul Timiş şi municipiul Timişoara au fost printre cele mai afectate de vijelie, iar premierul Mihai Tudose a rămas şi astăzi în zonă, după participarea, ieri, la Comandamentul pentru situaţii de urgenţă.

Primul ministru Mihai Tudose a participat la şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă, care a durat foarte puţin, iar acum acesta poartă discuţii cu autorităţile judeţului, la Prefectură. Acesta a spuş în deschiderea acestei şedinţe, că primele dosare pentru acordarea de despăgubiri pentru şcolile şi spitalele afectate de vijelii au fost întocmite şi vor intra mâine în şedinţa de guvern, pentru alocarea de fonduri de la bugetul de stat.

Mihai Tudose a fost pe teren în cursul dimineţii şi a prezentat câteva situaţii punctuale legate de panouri şi acoperişuri luate de vânţ unde autorităţile trebuie să intervină, pentru înlăturarea pericolelor. El a fost şi la Liceul Loga, unde a constatat că unitatea, recent reabilitată, are subsolul inundat şi acoperişul afectat.

Premierul a criticat dur, din nou, Enel, pentru modul în care a acţionat pentru realimentarea cu energie electrică a localităţilor afectate, pentru că şi la această oră sunt peste 30 de mii de consumatori fără curent electric. De altfel, premierul României a afirmat că, pe viitor, ar putea fi luate măsuri de sancţionare a celor de la Enel.

Primăria Timişoara a făcuţ aşadar, o primă evaluare a pagubelor; este vorba despre cel puţin 17 şcoli afectate, trei spitale şi alte trei instituţii publice şi peste 3.500 de arbori care au fost smulşi din rădăcini, numai la Direcţia de Mediu pagubele ridicăndu-se la peste 3 milioane şi jumătate de lei. Şi astăzi cursurile sunt supendate în 23 de şcoli.

Sursă: Rador