[AUDIO] Premieră zoologică în Banat. O reptilă specifică deltei a fost găsită în pădurile din Caraş-Severin

Rangerii din Banat au avut parte de o surpriză de proporţii când au găsit în pădurile de la poalele Munţilor Ţarcu, pe raza comunei Armeniş, un animal care nu este specific acestei zone a ţării.

Este vorba de o specie de broască ţestoasă, protejată la nivel european.

xtestoasa.jpg.pagespeed.ic.O71Q4TnAc3Rangerii de la Măgura Zimbrilor din Caraş-Severin au găsit un exemplar din specia Emys orbicularis sau ţestoasa de apă europeană, în apropierea izvorului Tatu din aria protejată. Specia trăieşte în special în Delta Dunării, la sute de kilometri distanţă de Banat, fiind pentru prima oară când îşi face apariţia în această parte a ţării. Biologii încearcă acum să găsească o explicaţie.

Oana Mondoc – purtătorul de cuvânt al WWF România explică:

“Ţestoasa europeană de apă este o specie semiacvatică şi ne bucurăm foarte mult de această descoperire pentru că această specie este pe cale de extincţie la nivel european şi este protejată atât prin legislaţia europeană cât şi prin cea românească. Prezenţa ei aici ne indică un lucru pe care noi îl ştiam deja şi-anume că ne aflăm într-o zonă naturală bogată şi un habitat sau un amestec de habitate şi microclimate care sunt într-o stare de conservare cât de cât bună. La nivel european s-a ajuns în situaţia aceasta din cauza fragmentării habitatelor din anii 30 şi până în prezent, industrializarea excesivă şi implicit distrugerea zonelor umede a dus la pierderea totală a acestei specii. Ea nu mai fost găsită niciodată în această zonă (n.r. a Banatului). În 2003 un studiu la nivelul întregului lanţ carpatic realizat de WWF împreună cu institute specializate au cartat toate speciile care sunt pe cale de dispariţie sau într-o situaţie de conservare vulnerabilă în Europa, testoasa fiind una dintre ele şi în momentul respectiv a fost identificată în apropiere doar în nordul Ungariei şi României şi în Delta Dunării. Deci, practic este prima apariţie (n.r. în Banat) şi are un habitat prielnic aici.”  

Reprezentanţii WWF fac atrag atenţia bănăţenilor că, în varianta în care observă sau găsesc ţestoase care se aseamănă, mai mult sau mai puţin, cu cea europeană de apă să le fotografieze, să trimită pozele sau să înştiinţeze asociaţia de mediu despre existenţa acestora în habitatele din vestul României. Este extrem de importantă descoperirea acestei specii în Banat pentru că este pe cale de dispariţie în întreaga Europa, a mai subliniat pentru Radio Reşiţa Oana Mondoc. (Hardy Cvoica)

Sursa: WWF România

2 COMENTARII

  1. Ce non-ştire idioată ! E. orbicularis trăieşte bine-mersi pe întreg teritoriul României, din Banat până-n Moldova.
    Iar afirnaţia că “e prima oară când îşi face apariţia în această parte a ţării” este pur şi simplu falsă.
    Nu ştiu ce v-o fi spus WWF România, dar parcă un jurnalist ar trebui să verifice informaţiile, nu să publice orice inepţie. O simplă vizită pe wiki v-ar fi arătat care e arealul de răspândire al speciei în discuţie (hint: întreaga Românie) şi poate n-aţi fi publicat nonsensul ăsta.

    • cred că ar fi mai bine să vă informaţi înainte să faceţi afirmaţii şi să acuzaţi în necunoştinţă de cauză. Citiţi cu atenţie articolul şi după aceea mai vorbim. Mulţumim că ne sunteţi aproape…

Comments are closed.

De același autor

Related Articles