Ascultă Radio România Reșița Live

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 februarie 2018, 13:00 / actualizat: 16 februarie 2018, 16:35

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

Angajații Serviciilor de Ambulanță au ieşit în stradă. Aceştia cer protecție și respect pentru cei care salvează vieți
Actualitate miercuri, 12 noiembrie 2025, 13:18

Angajații Serviciilor de Ambulanță au ieşit în stradă. Aceştia cer protecție și respect pentru cei care salvează vieți

Peste 1.000 de angajați ai serviciilor publice de Ambulanță din întreaga țară, inclusiv din Caraș-Severin şi Timiş protestează la această...

Angajații Serviciilor de Ambulanță au ieşit în stradă. Aceştia cer protecție și respect pentru cei care salvează vieți
Licitație publică pentru vânzarea mai multor terenuri și imobile în Reşiţa
Actualitate miercuri, 12 noiembrie 2025, 07:55

Licitație publică pentru vânzarea mai multor terenuri și imobile în Reşiţa

Primăria organizează o licitație publică pentru vânzarea mai multor terenuri și imobile în zone cheie din Reşiţa. Primăria Municipiului...

Licitație publică pentru vânzarea mai multor terenuri și imobile în Reşiţa
Fără petarde, artificii sau dispozitive pirotehnice de scenă!
Actualitate marți, 11 noiembrie 2025, 18:54

Fără petarde, artificii sau dispozitive pirotehnice de scenă!

Din acest an, românii nu vor mai putea cumpăra sau folosi petarde, artificii sau dispozitive pirotehnice de scenă. Noile reguli limitează...

Fără petarde, artificii sau dispozitive pirotehnice de scenă!
Proiect de 22 de milioane de lei repornit la Lugoj: rețele noi de apă și canalizare după aproape 10 ani de blocaj
Actualitate marți, 11 noiembrie 2025, 18:53

Proiect de 22 de milioane de lei repornit la Lugoj: rețele noi de apă și canalizare după aproape 10 ani de blocaj

Un proiect de infrastructură vital, blocat de aproape un deceniu, este revitalizat. Primăria Municipiului Lugoj a anunțat reluarea lucrărilor...

Proiect de 22 de milioane de lei repornit la Lugoj: rețele noi de apă și canalizare după aproape 10 ani de blocaj
Actualitate marți, 11 noiembrie 2025, 18:32

Victorie definitivă a Primăriei Timişoara în procesul Loga 52

Primăria Municipiului Timișoara, reprezentată de primarul Dominic Fritz, a obținut o victorie definitivă în procesul de evacuare a familiei...

Victorie definitivă a Primăriei Timişoara în procesul Loga 52
Actualitate marți, 11 noiembrie 2025, 14:56

Tragedie la Spitalul „Louis Țurcanu”: o adolescentă de 17 ani a decedat după ce ar fi mâncat fructe de la o plantă ornamentală

O adolescentă în vârstă de 17 ani din Timișoara a murit la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, după ce a ajuns în stare gravă în...

Tragedie la Spitalul „Louis Țurcanu”: o adolescentă de 17 ani a decedat după ce ar fi mâncat fructe de la o plantă ornamentală
Actualitate marți, 11 noiembrie 2025, 14:30

Arad: 900 de salariați vor fi concediați după închiderea celei mai mari fabrici din Ineu

Cel mai mare angajator din zona orașului Ineu, o companie din domeniul automotive care va fi închisă în luna decembrie, a notificat...

Arad: 900 de salariați vor fi concediați după închiderea celei mai mari fabrici din Ineu
Actualitate marți, 11 noiembrie 2025, 10:04

Primăria Timișoara extinde Școala Gimnazială Nr. 7 „Sfânta Maria” din zona Lipovei: 20 de săli noi și o sală multifuncțională modernă

Primăria Municipiului Timișoara face un pas concret pentru modernizarea infrastructurii educaționale și eliminarea învățământului în două...

Primăria Timișoara extinde Școala Gimnazială Nr. 7 „Sfânta Maria” din zona Lipovei: 20 de săli noi și o sală multifuncțională modernă