Ascultă Radio România Reșița Live

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 februarie 2018, 13:00 / actualizat: 16 februarie 2018, 16:35

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

A fost lansată platforma digitală de monitorizare a investițiilor din Regiunea Vest
Actualitate joi, 11 decembrie 2025, 16:04

A fost lansată platforma digitală de monitorizare a investițiilor din Regiunea Vest

ADR Vest a lansat platforma digitală de monitorizare a investițiilor finanțate prin Programul Regional Vest. Aceasta permite vizualizarea în timp...

A fost lansată platforma digitală de monitorizare a investițiilor din Regiunea Vest
Primăria Reșița scoate la licitație mai multe imobile și terenuri
Actualitate joi, 11 decembrie 2025, 15:30

Primăria Reșița scoate la licitație mai multe imobile și terenuri

Primăria municipiului Reșița, prin Direcția pentru Administrarea Domeniului Public și Privat, organizează licitație publică cu strigare...

Primăria Reșița scoate la licitație mai multe imobile și terenuri
Campusul Dual Integrat Banatul Montan are fundație solidă
Actualitate joi, 11 decembrie 2025, 11:43

Campusul Dual Integrat Banatul Montan are fundație solidă

În cartierul reșițean Mociur continuă lucrările la Campusul Dual Integrat Banatul Montan. Proiectul este finanțat prin Planul Național de...

Campusul Dual Integrat Banatul Montan are fundație solidă
Accident rutier în zona Oravița: Un camion cu suine s-a răsturnat între Vărădia și DN 57. Două persoane rănite, 24 de animale pierite
Actualitate joi, 11 decembrie 2025, 11:40

Accident rutier în zona Oravița: Un camion cu suine s-a răsturnat între Vărădia și DN 57. Două persoane rănite, 24 de animale pierite

În dimineața zilei de 11 decembrie 2025, în jurul orei 06:41, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Oravița au intervenit în urma unui...

Accident rutier în zona Oravița: Un camion cu suine s-a răsturnat între Vărădia și DN 57. Două persoane rănite, 24 de animale pierite
Actualitate joi, 11 decembrie 2025, 11:15

Obstacol pe DJ 572 din Caraș-Severin

Un tir încărcat cu ciment a luat foc, joi dimineață, pe DJ 572, pe raza localității cărășene Izgar. Incendiul a pornit de la un scurt...

Obstacol pe DJ 572 din Caraș-Severin
Actualitate joi, 11 decembrie 2025, 10:38

Spații de cazare în administrarea Direcției Silvice, de sărbători: cabane turistice în cele mai frumoase zone naturale din Caraş-Severin

Direcția Silvică pune la dispoziția turiștilor o serie de spații de cazare aflate în circuitul turistic, ideale pentru iubitorii de natură,...

Spații de cazare în administrarea Direcției Silvice, de sărbători: cabane turistice în cele mai frumoase zone naturale din Caraş-Severin
Actualitate miercuri, 10 decembrie 2025, 13:56

Caraş-Severin: Transformarea Halei Minda, proiect-pilot New European Bauhaus

Transformarea Halei Minda intră într-o nouă etapă, după ce la sediul Primăriei Reșița, a fost semnat memorandumul de cooperare care introduce...

Caraş-Severin: Transformarea Halei Minda, proiect-pilot New European Bauhaus
Actualitate miercuri, 10 decembrie 2025, 13:51

Lucrările la Școala Gimnazială 30 continuă fără blocaje. Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul cu firma care a abandonat șantierul

Municipiul Timișoara a obținut o victorie definitivă în instanță în cazul contractului pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială...

Lucrările la Școala Gimnazială 30 continuă fără blocaje. Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul cu firma care a abandonat șantierul