Ascultă Radio România Reșița Live

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 februarie 2018, 13:00 / actualizat: 16 februarie 2018, 16:35

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

Programul Regional Vest a depășit țintele de absorbție alocate pentru 2025
Actualitate miercuri, 26 noiembrie 2025, 08:26

Programul Regional Vest a depășit țintele de absorbție alocate pentru 2025

Programul Regional Vest a depășit țintele de absorbție alocate pentru 2025. Proiectele strategice pentru dezvoltarea Regiunii Vest au fost...

Programul Regional Vest a depășit țintele de absorbție alocate pentru 2025
Peste 150 de autovehicule controlate și zeci de sancțiuni aplicate în Caraș-Severin pe DN 6
Actualitate marți, 25 noiembrie 2025, 16:00

Peste 150 de autovehicule controlate și zeci de sancțiuni aplicate în Caraș-Severin pe DN 6

Acțiune rutieră în sistem „releu” pe DN6. Peste 150 de autovehicule controlate și zeci de sancțiuni aplicate în Caraș-Severin....

Peste 150 de autovehicule controlate și zeci de sancțiuni aplicate în Caraș-Severin pe DN 6
Exproprieri suplimentare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad
Actualitate marți, 25 noiembrie 2025, 14:55

Exproprieri suplimentare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad

Au fost anunţate exproprieri suplimentare de 3,86 milioane de lei pentru modernizarea căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad. Ministerul...

Exproprieri suplimentare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad
Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane!
Actualitate marți, 25 noiembrie 2025, 13:54

Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane!

Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane: o întoarcere spectaculoasă în timp cu Carol Beran Băile Herculane continuă...

Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane!
Actualitate marți, 25 noiembrie 2025, 13:34

Recepția podului hobanat peste Mureș, din nou amânată. Administratorii judiciari reacționează: „Decizia nu este una unilaterală”

Recepția finală a lucrărilor la podul hobanat peste râul Mureș, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale Aradului, este...

Recepția podului hobanat peste Mureș, din nou amânată. Administratorii judiciari reacționează: „Decizia nu este una unilaterală”
Actualitate marți, 25 noiembrie 2025, 12:58

Valea Almăjului, laureată a trofeului Vitality Star la Gala TRAVEL PRO Stars 2025 – un model de autenticitate și vitalitate în turismul românesc

Valea Almăjului, laureată a trofeului Vitality Star la Gala TRAVEL PRO Stars 2025 – un model de autenticitate și vitalitate în turismul...

Valea Almăjului, laureată a trofeului Vitality Star la Gala TRAVEL PRO Stars 2025 – un model de autenticitate și vitalitate în turismul românesc
Actualitate marți, 25 noiembrie 2025, 11:55

Mai multe cartiere din Reșița sunt afectate de șantierele deschise de AquaCaraș

În mai multe cartiere din Reșița sunt deschise în această perioadă șantiere pentru modernizarea infrastructurii. O parte dintre ele vizează...

Mai multe cartiere din Reșița sunt afectate de șantierele deschise de AquaCaraș
Actualitate marți, 25 noiembrie 2025, 11:25

Pregătiri pentru sezonul rece în Timișoara: deszăpezire, sprijin social și recomandări de siguranță

Pregătiri pentru sezonul rece în Timișoara: deszăpezire, sprijin social și recomandări de siguranță Primăria Timișoara anunță că...

Pregătiri pentru sezonul rece în Timișoara: deszăpezire, sprijin social și recomandări de siguranță