Ascultă Radio România Reșița Live

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 februarie 2018, 13:00 / actualizat: 16 februarie 2018, 16:35

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

ITM Caraș-Severin controlează agenții de plasare a forței de muncă în străinătate
Actualitate joi, 18 decembrie 2025, 12:23

ITM Caraș-Severin controlează agenții de plasare a forței de muncă în străinătate

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Caraș-Severin a desfășurat, în perioada 8-12 decembrie 2025, o serie de controale la agenții de plasare...

ITM Caraș-Severin controlează agenții de plasare a forței de muncă în străinătate
18 decembrie – Ziua minorităților naționale din România
Actualitate joi, 18 decembrie 2025, 09:44

18 decembrie – Ziua minorităților naționale din România

Ziua minorităților naționale din România este sărbătorită anual la 18 decembrie. La această dată, în anul 1992, a fost adoptată, prin...

18 decembrie – Ziua minorităților naționale din România
„Muzică pentru Viață”: Colegiul Naţional Mircea Eliade umple Centrul Civic din Reşiţa
Actualitate miercuri, 17 decembrie 2025, 21:33

„Muzică pentru Viață”: Colegiul Naţional Mircea Eliade umple Centrul Civic din Reşiţa

Colegiul Naţional Mircea Eliade umple Centrul Civic din Reşiţa în cadrul campaniei umanitare „Muzică pentru Viață”. Centrul Civic al...

„Muzică pentru Viață”: Colegiul Naţional Mircea Eliade umple Centrul Civic din Reşiţa
Campania umanitară „Muzică pentru Viață” sprijinită prin spectacolul caritabil „Dăruind vei dobândi”
Actualitate miercuri, 17 decembrie 2025, 20:11

Campania umanitară „Muzică pentru Viață” sprijinită prin spectacolul caritabil „Dăruind vei dobândi”

Comunitatea din Oraviţa s-a alăturat campaniei umanitare „Muzică pentru Viață” pe care o sprijină prin spectacolul caritabil „Dăruind...

Campania umanitară „Muzică pentru Viață” sprijinită prin spectacolul caritabil „Dăruind vei dobândi”
Actualitate miercuri, 17 decembrie 2025, 19:40

Accident rutier grav la Călugăreni

Accident rutier grav la Călugăreni cu un autoturism răsturnat şi o persoană decedată. Un accident rutier grav s-a produs miercuri, 17 decembrie...

Accident rutier grav la Călugăreni
Actualitate miercuri, 17 decembrie 2025, 17:29

Aparținătorii bolnavului de cancer rămân invizibili. Nu apar în statistici, nu primesc diagnostice, dar duc greul alături de pacient!

În momentul în care un diagnostic dur, amenințător de viață, precum cancerul, lovește o familie, nimic nu mai rămâne la fel. Dintr-o clipă...

Aparținătorii bolnavului de cancer rămân invizibili. Nu apar în statistici, nu primesc diagnostice, dar duc greul alături de pacient!
Actualitate miercuri, 17 decembrie 2025, 17:02

Caraş-Severin: DJ 608, modernizat pe 41 km

Un proiect major de infrastructură a fost finalizat în Caraș-Severin. Este vorba despre DJ 608, modernizat pe 41 km. Proiectul de amploare...

Caraş-Severin: DJ 608, modernizat pe 41 km
Actualitate miercuri, 17 decembrie 2025, 17:00

DSVSA Caraş-Severin: Analiza trichineloscopică obligatorie înainte de consumul cărnii de porc – recomandări esențiale înainte de sărbători

În fiecare an, în preajma Crăciunului, tradiția sacrificării porcului aduce în prim-plan o responsabilitate importantă: siguranța...

DSVSA Caraş-Severin: Analiza trichineloscopică obligatorie înainte de consumul cărnii de porc – recomandări esențiale înainte de sărbători