Ascultă Radio România Reșița Live

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 februarie 2018, 13:00 / actualizat: 16 februarie 2018, 16:35

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

Primăria Timișoara câștigă în instanță un nou proces privind baza sportivă „No Name”. Tribunalul Timiș confirmă că terenul este domeniu public
Actualitate luni, 8 decembrie 2025, 16:30

Primăria Timișoara câștigă în instanță un nou proces privind baza sportivă „No Name”. Tribunalul Timiș confirmă că terenul este domeniu public

Primăria Timișoara marchează o nouă victorie juridică în demersurile de recuperare a patrimoniului public ocupat ilegal. Tribunalul Timiș a...

Primăria Timișoara câștigă în instanță un nou proces privind baza sportivă „No Name”. Tribunalul Timiș confirmă că terenul este domeniu public
Podul hobanat din Arad, declarat „lucrare finalizată”: ADR Vest confirmă stadiul proiectului. Procedurile de recepție încep în zilele următoare
Actualitate luni, 8 decembrie 2025, 13:48

Podul hobanat din Arad, declarat „lucrare finalizată”: ADR Vest confirmă stadiul proiectului. Procedurile de recepție încep în zilele următoare

Proiectul podului hobanat din Arad a fost declarat finalizat. În urma vizitei în teren realizate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest,...

Podul hobanat din Arad, declarat „lucrare finalizată”: ADR Vest confirmă stadiul proiectului. Procedurile de recepție încep în zilele următoare
Reşiţa devine capitala eleganţei şi performanţei în dansul sportiv! Campionatul Naţional pe clase va avea loc în weekend la Polivalentă
Actualitate luni, 8 decembrie 2025, 10:54

Reşiţa devine capitala eleganţei şi performanţei în dansul sportiv! Campionatul Naţional pe clase va avea loc în weekend la Polivalentă

Câteva zile ne mai despart de evenimentul care promite să transforme Reșița într-o adevărată capitală a grației și eleganței. Municipiul...

Reşiţa devine capitala eleganţei şi performanţei în dansul sportiv! Campionatul Naţional pe clase va avea loc în weekend la Polivalentă
Social democratul, Nicolae Beg a câștigat alegerile locale parțiale de la Marga
Actualitate luni, 8 decembrie 2025, 08:14

Social democratul, Nicolae Beg a câștigat alegerile locale parțiale de la Marga

Social-democratul Nicolae Beg a câștigat alegerile locale parțiale pentru funcția de primar al comunei Marga, obținând 67,23% din voturile...

Social democratul, Nicolae Beg a câștigat alegerile locale parțiale de la Marga
Actualitate luni, 8 decembrie 2025, 07:02

Limite clare pentru temele școlare

Noul Ordin al Ministrului Educației stabileşte limite clare pentru temele școlare. Acestea nu vor fi folosite ca pedeapsă şi sunt interzise în...

Limite clare pentru temele școlare
Actualitate duminică, 7 decembrie 2025, 20:18

Modernizare amplă în Micro 3 Reșița: proiect de peste 60 de milioane de lei, anunțat de primarul Ioan Popa

Modernizare amplă în Micro 3 Reșița: Proiect de peste 60 de milioane de lei, anunțat de primarul Ioan Popa Primarul Reșiței, Ioan Popa, a...

Modernizare amplă în Micro 3 Reșița: proiect de peste 60 de milioane de lei, anunțat de primarul Ioan Popa
Actualitate duminică, 7 decembrie 2025, 15:42

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic a intrat oficial în execuție

Proiectul major de modernizare a zonei turistice Semenic trece într-o nouă etapă. Primăria Reșița a emis ordinul de începere a lucrărilor, un...

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic a intrat oficial în execuție
Actualitate duminică, 7 decembrie 2025, 15:00

Caraş-Severin: Pește proaspăt pentru sărbători, direct de la ferma din Băile Herculane

În perioada sărbătorilor, clienții au oportunitatea de a găsi în oferta producătorului local Puiu Roman păstrăv curcubeu crescut chiar în...

Caraş-Severin: Pește proaspăt pentru sărbători, direct de la ferma din Băile Herculane