Ascultă Radio România Reșița Live

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 februarie 2018, 13:00 / actualizat: 16 februarie 2018, 16:35

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

Tânăr reținut pentru furt dintr-un supermarket din Reșița
Actualitate luni, 13 octombrie 2025, 12:43

Tânăr reținut pentru furt dintr-un supermarket din Reșița

Polițiștii din Reșița au reținut un tânăr de 19 ani, bănuit de furt dintr-un supermarket situat pe Bulevardul Republicii, după ce a fost...

Tânăr reținut pentru furt dintr-un supermarket din Reșița
Intoxicații cu monoxid de carbon în Caraș-Severin: Delgaz Grid recomandă măsuri preventive și detectoare de gaz
Actualitate luni, 13 octombrie 2025, 12:39

Intoxicații cu monoxid de carbon în Caraș-Severin: Delgaz Grid recomandă măsuri preventive și detectoare de gaz

Delgaz Grid recomandă verificarea periodică a coșurilor de fum și a sistemelor de evacuare a gazelor arse, după ce numărul intoxicațiilor cu...

Intoxicații cu monoxid de carbon în Caraș-Severin: Delgaz Grid recomandă măsuri preventive și detectoare de gaz
Notele elevilor devin confidențiale. Ministerul Educației interzice compararea și afișarea publică a rezultatelor școlare
Actualitate luni, 13 octombrie 2025, 11:31

Notele elevilor devin confidențiale. Ministerul Educației interzice compararea și afișarea publică a rezultatelor școlare

România face un pas important în direcția protejării demnității și a datelor personale ale elevilor.Conform metodologiei privind organizarea...

Notele elevilor devin confidențiale. Ministerul Educației interzice compararea și afișarea publică a rezultatelor școlare
Pompierii ISU „Semenic” Caraș-Severin au gestionat peste 40 de intervenții în ultimele 48 de ore
Actualitate luni, 13 octombrie 2025, 10:59

Pompierii ISU „Semenic” Caraș-Severin au gestionat peste 40 de intervenții în ultimele 48 de ore

Pompierii ISU „Semenic” Caraș-Severin au gestionat peste 40 de intervenții între 10–12 octombrie, inclusiv trei incendii și patru accidente...

Pompierii ISU „Semenic” Caraș-Severin au gestionat peste 40 de intervenții în ultimele 48 de ore
Actualitate luni, 13 octombrie 2025, 10:30

Primăria Timișoara extinde infrastructura pentru educație timpurie în cartierele Iosefin și Elisabetin

Primăria Timișoara continuă investițiile în infrastructura pentru educație timpurie. Municipalitatea amenajează noi spații sigure și moderne...

Primăria Timișoara extinde infrastructura pentru educație timpurie în cartierele Iosefin și Elisabetin
Actualitate luni, 13 octombrie 2025, 08:55

Ziua Reducerii Riscului Dezastrelor Naturale 2025: Prevenție și siguranță comunitară cu pompierii din Caraș-Severin

Pe 13 octombrie 2025, România marchează Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, un prilej de creștere a...

Ziua Reducerii Riscului Dezastrelor Naturale 2025: Prevenție și siguranță comunitară cu pompierii din Caraș-Severin
Actualitate luni, 13 octombrie 2025, 07:03

Ziua Părinților de Îngeri 2025 la Timișoara: Artă, Solidaritate și Sprijin Emoțional

Timișoara marchează Ziua Părinților de Îngeri, pe 15 octombrie 2025, printr-o serie de evenimente culturale, sociale și educative dedicate...

Ziua Părinților de Îngeri 2025 la Timișoara: Artă, Solidaritate și Sprijin Emoțional
Actualitate duminică, 12 octombrie 2025, 17:00

Acțiune de amploare desfășurată de Poliția Orașului Oravița

În data de 11 octombrie 2025, între orele 15:00 și 19:00, Poliția Orașului Oravița a desfășurat o acțiune de amploare menită să crească...

Acțiune de amploare desfășurată de Poliția Orașului Oravița