Prefectul județului Caraş-Severin, Cristian Gâfu:”Unitatea Europei s-a văzut şi în contextul pandemiei actuale. Colaborarea între ţările membre a fost exemplară!”

Prefectul județului Caraş-Severin, Cristian Gâfu a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorii „Zilei Europei”. În contextul pandemiei de COVID-19, prin mesajul transmis astăzi, prefectul scoate în evidenţă faptul că „Unitatea Europei s-a văzut şi în contextul pandemiei actuale. Colaborarea între ţările membre a fost exemplară”.


În primul rând, trebuie să ne gândim că pe 9 mai, de Ziua Europei, sărbătorim pacea şi unitatea pe continentul nostru. De la aceste concepte privim viitorul, cu gândul la o dezvoltare durabilă şi simbiotică a tuturor ţărilor membre şi partenere ale Uniunii Europene. Marcăm, tot astăzi, Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii şi care a deschis, practic, drumul către o Europă unită. Şi să nu uităm că tot pe 9 mai aniversăm 143 de ani de la proclamarea independenţei de Stat a României, zi în care Kogâlniceanu a declarat că nu mai depindem de Înalta Poartă şi primul lucru pe care l-a făcut, a fost să dea asigurări că România va căuta recunoaşterea de către Europa a acestei stări de fapt. Încă de atunci, ţara noastră a privit către apus şi şi-a afirmat clar intenţia şi aprecierea faţă de sistemul european de valori.

În Caraş-Severin a existat întotdeauna un conglomerat etnico-cultural, unde românii, maghiarii, germanii, sârbii, lipovenii, slovacii şi alte etnii au convieţuit în pace şi bună înţelegere, creând astfel premisele apartenenţei la marea familie europeană. Realitatea actuală ne indică în mod categoric că doar prin programe europene, cu ajutor financiar şi beneficiind de know-how-ul european putem aduce judeţul acolo unde îi este locul. Este singura variantă pentru dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor şi pentru atragerea investitorilor.

Doar prin intermediul şi cu ajutorul Uniunii Europene vom putea şlefui acest diamant al turismului, care este judeţul Caraş-Severin. Unitatea Europei s-a văzut şi în contextul pandemiei actuale. Colaborarea între ţările membre a fost exemplară. Pe lângă ajutoarele materiale, au fost medici care s-au deplasat în zonele cele mai afectate ale continentului, pentru a oferi o mână de ajutor, aici avem exemplul local dat de Ema Pascal, medic la secţia ATI a SJU Reşiţa, care a plecat să facă voluntariat în Italia în cea mai grea perioadă pe care a traversat-o acest popor. Acest gest este chintesenţa spiritului European, anume că la greu suntem uniţi şi ne ajutăm între noi, iar Europa a arătat lumii că pe acest continent trăieşte o adevărată familie.

Vreau să transmit un gând de pace şi multă sănătate tuturor europenilor, precum şi acestei entităţi politico-economico-culturale, care este Uniunea Europeană şi sper ca pe viitor această mare şi frumoasă familie să-şi sporească numărul, până când toate naţiunile continentului vor fi sub acelaşi steag. La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Caraş-Severin!”

De același autor

Related Articles