[FOTO] Precipitaţiile abundente continuă să creeze probleme în Caraş-Severin. S-au înregistrat 63 l/mp la Rusca Teregova

Zona montană din Caraş-Severin se află până în această noapte la ora 3.00 sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Pentru restul judeţului este în vigoare până mâine dimineaţă la ora 10.00 un cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii.

Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp. La această oră, pompierii militari din Caraş-Severin intervin pentru evacuarea apei din Teregova şi Feneş, fiind vizate în special beciuri. Probleme sunt şi la Reşiţa, unde a fost inundat subsolul unui bloc de pe strada Lunca Pomostului. Azi-noapte s-a acţionat pentru evacuarea apei din 4 gospodării din Feneş, 10 în Teregova şi 2 în Rusca.

Cantităţi mari de precipitaţii s-au înregistrat aseară la Rusca Teregova – 63l/mp şi la Feneş – 45,5 l/mp. Din cauza ploilor s-a depăşit cota de apărare pe râul Timiş, cota de atenţie pe râul Sebeş la Turnu Ruieni şi pe râul Bistra la Obreja. La această oră, debitele sunt în scădere pe cursul superior al Timişului.

De asemenea, în urma precipitațiilor din ultimele 12 ore, pe râul Bega, în județul Timiș s-au semnalat creșteri de debite pe cursul superior, ajungându-se la depășirea cotei de inundație la staţia hidrometrică Făget. Administrația Bazinală de Apă Banat informează că în acest moment, debitele și nivelurile sunt în scădere, urmând să crească pe cursul mijlociu și inferior al Begăi, la stațiile hidrometrice Balinț și Chizătău.

Purtărorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Sorina Neaga:

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) informează că în urma precipitațiilor însemnate cantitativ, căzute în ultimele 12 ore, pe râul Bega, în județul Timiș (31,2 l/mp-la stația hidrometrică Poieni și 30,6 l/mp la stația hidrometrică Luncani), am avut creșteri de debite pe cursul superior al râului Bega, ajungându-se la depășirea cotei de inundație la s.h. Făget. ABA Banat, prin Formația Făget, a monitorizat cu atenție zona Begăi superioare. Nu au fost înregistrate inundații în zonă.

 În acest moment, pe cursul superior al  râului Bega debitele și nivelurile sunt în scădere, urmând să crească pe cursul mijlociu și inferior, la stațiile hidrometrice Balinț și Chizătău.

Pe cursul râului Timiș, au căzut în cursul serii și a nopții trecute precipitații importante, la stația hidrometrică (s.h.) Rusca Teregova – 63l/mp, iar la s.h. Feneș – 45,5 l/mp. Aceste precipitații au dus la atingerea și depășirea cotelor de apărare. Au fost înregistrate creșteri pe cursul superior al râului Timiș și a afluenților de dreapta, amonte și aval de s.h. Caransebeș, depășindu-se cota de atenție (cod galben hidrologic) pe râul Sebeș, la s.h. Turnu Ruieni și pe râul Bistra, la s.h. Obreja. La această oră se înregistrează debite în scădere pe cursul superior al râului Timiș.

Rămân creșteri de debite și niveluri pe cursul mijlociu al râului Timiș care la s.h. Lugoj este pe cod galben hidrologic (faza I depășită). ABA Banat monitorizează în permanență debitele și nivelurile cursurilor de apă, dar și construcțiile hidrotehnice administrate în spațiul hidrografic Banat.

De același autor

Related Articles