Potopul s-a dezlănţuit şi în Timiş!

Potopul s-a dezlănţuit şi în estul judeţului Timiş! 5 case din localitatea Racoviţa au rămas fără acoperiş din cauza vântului puternic.

Copacii rupţi de vântul puternic au blocat mai multe drumuri. Pompierii de la Detaşamentul din Buziaş au intervenit cu promptitudine.

Probleme au fost şi la Lugoj. Mai multe străzi din oraş au fost si ele acoperite de ape chiar şi demisolul Parohiei Invierea Domnului.

În acest moment, la nivelul județului Timiș sunt în vigoare mai multe atenționări și avertizări hidrometeorologice de vreme rea, după cum urmează:

Avertizări hidrologice

Cod Galben – în intervalul 14.06.2020, ora 13:00 – 16.06.2020, ora 16:00. Fenomene vizate: scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, creșteri de debite și niveluri pe râurile Bega, Timiș, Bârzava și Moravița.

Cod Portocaliu – în intervalul 14.06.2020, ora 13:00 – 16.06.2020, ora 16:00. Fenomene vizate: scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, creșteri de debite și niveluri pe râurile Bega bazin superior și Timiș.

Avertizări meteorologice

Cod Galben – în intervalul 14.06.2020, ora 10:00 – 16.06.2020, ora 10:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică.

Cod Portocaliu: în intervalul 14.06.2020, ora 13:00 – 15.06.2020, ora 03:00. Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, grindină, intensificări ale vântului.

Cod Roșu: în intervalul 14.06.2020, orele 15:55 – 17:00. Fenomene vizate: averse torențiale ce vor cumula 30-40 l/mp în localitățile Gavojdia, Darova, Victor Vlad Delamarina, Boldur, Criciova, Știuca.

În urma acestor avertizări, la nivelul ISU Timiș s-au întreprins următoarele măsuri:

– Transmiterea avertizărilor către primăriile localităților vizate de aceste fenomene;

– Transmiterea mesajelor de avertizare a populației prin sistemul Ro-Alert în localitățile vizate de Codul Roșu;

– Activarea Grupei Operative la nivelul ISU Timiș pentru evaluarea și coordonarea optimă a misiunilor;

– Convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la ora 17:00, în sistem videoconferință, pentru analiza situației la nivelul județului și luarea unor hotărâri;

– Asigurarea permanenței la primăriile vizate de fenomenele meteo periculoase;

– Completarea Centrului Județean de Comandă și Conducere a Intervențiilor cu reprezentanți din structurile: Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră și Apele Române;

– Prealertarea personalului propriu care se află în turele libere;

– Organizarea unor detașamente formate din 65 de pompieri pregătiți să intervină în zonele de risc.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro”

Foto: Lugoj Info

Cele mai citite

Related Articles