Banat istoricAtracţiile turistice ale Banatului istoric vor fi promovate pe un portal turistic care va deveni funcţional din primăvara lui 2014 în cadrul unui proiect transfrontalier, finanţat din bani europeni.

Proiectul „Regenerarea turismului transfrontalier prin servicii inovative pentru beneficiul comunităţilor locale” are la dispoziţie 334.000 de euro, din care finanţarea nerambursabilă este de aproximativ 316.000 de euro. Pe lângă crearea portalului, proiectul vizează înfiinţarea şi dezvoltarea unei organizaţii care să asigure promovarea turismului transfrontalier şi susţinerea administraţiilor locale în procesul de creare a unui brand turistic regional.

„Portalul www.banat.eu îşi propune să revigoreze turismul din Banat prin prezentarea tuturor informaţiilor utile unui vizitator al regiunii, într-o formă inovativă. Portalul va fi trilingv (româna, sârbă şi engleză) şi va conţine o hartă interactivă a regiunii, pe care utilizatorii o vor putea interoga pentru obţinerea de informaţii suplimentare, fotografii dinamice, va integra sisteme pentru achiziţia de bilete la diverse evenimente şi realizarea de rezervări pentru cazare la pensiuni şi hoteluri din regiune”, a declarat Sorin Maxim, director executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest.

Portalul va conţine şi un calendar cu evenimente din regiunea Banat, precum şi informaţii despre acestea, o aplicaţie – suport pentru planificarea unei călătorii în regiune (Trip Planner) şi informaţii transmise în timp real despre vreme. De asemenea, va fi creată o aplicaţie specială care să permită accesarea informaţiilor de pe pagina web pe telefoanele mobile inteligente.

Banii vin prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, Asociaţia Tehimpuls este lider de proiect, iar Agenţia pentru Dezvoltare Socio-Economică Banat din Zrenjanin (Serbia) este partener în cadrul proiectului.