[FOTO] Poraimos –astăzi, în ochii adolescenţilor

garoiu genocidul romilor 017

Recunoscut doar de Germania de Vest în 1982, Genocidul Romilor a însemnat, potrivit experţilor între 500.000 şi 1.500.000 de Romi, adică 70 – 80% din totalul populaţiei Rome în perioada celui de-al III-lea Reich. Romii au fost trimişi în lagărele locale de detenţie, iar apoi în lagărele de concentrare, unde au fost transformaţi în sclavi, s-au făcut experimente pe ei, au fost abuzaţi şi ucişi în masă. Trebuiau să lucreze de la răsărit până la asfinţit, cu mâncare puţină, fără suport medical, iar cei care nu mai erau apţi de muncă erau trimişi în camerele de gazare. „Poraimos – Samudaripe” este termenul folosit de Romi pentru genocidul lor. Abia în 2012 a fost construit la Berlin un monument comemorativ al Holocaustului Romilor. În 2005, Parlamentul Ungar a declarat ziua de 2 august „Ziua Comemorării Romilor şi a populaţiei Sinti”, iar acest exemplu a fost urmat de alte parlamente şi instituţii care au început să marcheze în această zi comemorarea Poraimos, aşa cum a făcut-o Parlamentul European în aprilie 2015. Iată de ce a fost creat şi proiectul „Citeşte şi nu uita – Genocidul Romilor – parte a istoriei europene” scopul acestuia fiind acela de a întări memoria „Poraimos” şi de a intensifica un dialog deschis privind situaţia Comunităţilor de Romi din Europa şi creşterea extremismului.
Asociaţia Nevo Parudimos în parteneriat cu Liceul de Arte “Sabin Păuţa” şi Asociaţia Culturală Reşiţa Română au organizat marţi seară la Palatul Cultural vernisajul unei expoziţii de pictură în ulei cu tema “Priveşte şi nu uita – Genocidul Romilor – parte a istoriei europene”. Expoziţia a fost realizată de 10 elevi de la secţia de arte plastice sub îndrumarea pictorului Adrian Garoiu, proiectul fiind finanţat prin programul Europa pentru cetăţeni al Comisiei Europene coordonat de Roma Youth Center Macedonia. Responsabilul proiectului, Daniel Grebeldinger a precizat că expoziţia va putea fi admirată la Reşiţa timp de două săptămâni însă, având un caracter itinerant, ea urmează să circule în mai multe oraşe europene. Au expus elevii: Aoki Lia, Balica Cosmina, Bîlcă Antonia, Boşneac Alys, Botşanu Alexandru, Garoiu Cristian, Ilie Dariana, Ivancea Amira, Magheţ Patricia şi Vasilescu Ioana, evenimentul fiind însoţit de un moment muzical susţinut de elevii secţiei de muzică a Liceului de Arte “Sabin Păuţa”.(Alexandra Gorghiu)

garoiu genocidul romilor 017 garoiu genocidul romilor 015 garoiu genocidul romilor 014 garoiu genocidul romilor 013 garoiu genocidul romilor 008 garoiu genocidul romilor 007 garoiu genocidul romilor 002

 

De același autor

Related Articles