Poemul filozofic al lui Ion Barbu-provocarea de la Bac

Elevii din clasele a 12-a , a 11-a și a 8-a au susținut astăzi prima probă la simularea examenelor de bacalaureat și evaluare națională, cea de limba și literatura română.

“Riga Crypto şi lapona Enigel” de Ion Barbu a fost piatra de încercare la simularea  susţinută de elevii din clasa a 12-a de la profilul uman. Dacă la primele două puncte tinerii s-au descurcat bine, cel de-al treilea punct în care trebuiau să comună un eseu de peste 600 de cuvinte despre celebrul poem, i-a luat prin surprindere – după cum au declarat câţiva elevi ai Colegiului naţional Mircea Eliade din Reşiţa. “La punctele unu şi doi m-am descurcat, dar la al treilea mi-a picat faţa cum s-ar spune. Nu am crezut că ne va pica chiar acest poem. Este foarte greu să scrii atât despre el, poate doar prin comparaţie cu alte poeme de acest fel. Speram să primim un roman despre care poţi scrie multe”- a mărturisit o elevă la încheierea probei.

Pentru elevii de clasa a 11-a lucrurile au stat mai bine, pe de o parte pentru că se vor confrunta cu rigorile examenului adevărat abia la anul și pe de altă parte,  pentru că la acel al treilea punct, au avut de scris despre comedie și nu despre poeme filozofice.

La prima probă a simulărilor, cea de limba română, în Caraş-Severin, la clasa a 12-a au absentat 450 de elevi din cei peste 2200 înscrişi , la clasa a 11-a au fost cei mai mulţi neprezentaţi: peste 600, iar cei de clasa a 8-a au fost cei mai disciplinaţi, absentând numai 176 din 2200.(Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles