Meteorologii au transmis o informare de instabilitate atmosfericã accentuatã, valabilă în întreaga țara, din această dupã-amiazã, până duminicã la ora 18.00.

În 25 de județe va fi cod galben, urmând a se înregistra cantitãţi de precipitaţii ce pot ajunge la 40 de litri pe metru pãtrat. În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţãrii vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului cu aspect de vijelie şi pe suprafeţe mici, cãderi de grindinã.

Cantitãţile de apã vor depãşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp, au transmis meteorologii. Printre județele vizate se numara Caraş- Severin, Timiş Arad şi Hunedoara.

Hidrologii au emis o atenţionare cod galben de inundaţii pe mai multe râuri din nordul si vestul ţării, valabilă de sâmbătă de la ora 16.00 pâna duminică la miezul nopţii.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologicã actualã şi prognoza meteorologicã pentru urmãtoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagãrii se pot produce scurgeri importante pe versanşi, torenşi, pârâie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depãşiri ale cotelor de atenţie”, precizeazã Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Aceste fenomene se pot produce, în intervalul 27.04.2019 ora 16:00 – 28.04.2019 ora 24:00, iar în zona de Vest a ţării sunt vizate râurile din bazinele hidrografice:

Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Hunedoara şi Arad)

Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar (judeţele Hunedoara şi Arad)

Bega – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogãniş – bazin superior, Bârzava – bazin superior şi mijlociu, Caraş (judeţele Timiş şi Caraş Severin)

Sursă-news.ro