Ping-pong între Hurduzeu şi Kokovics. La mijloc, pădurile

Dacă vreţi să facem ping-pong în şedinţă, putem să facem!

Este vorba de şedinţa extraordinară de astăzi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Caraş-Severin. Acolo s-a discutat, în principal despre incendiile de pădure şi măsurile ce trebuie puse în practică pentru perioada caniculară. Au fost şi câteva pase de ping-pong între Silviu Hurduzeu şi Laszlo Kokovics, şeful Biroului Paza şi Protectia Pădurii din Romsilva. Hurduzeu, în calitatea sa de vicepreşedinte al CJSU s-a arătat nemulţumit de faptul că pădurarii nu au intervenit în număr mare la incendiu de pădure din Ocolul Silvic Văliug. De asemenea, nu s-au instituit patrule decât din această săptămână.

Şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocată de preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu în condiţiile în care prefectul în funcţie, Florenţa Albu este în concediu, iar noul prefect Matei Lupu nu a depus încă jurământul.
Hurduzeu a cerut tuturor structurilor cu atribuţii de gestionare a situaţiilor de urgenţă să fie în alertă pentru a nu se mai repeta incidentul de zilele trecute de pe Semenic, când o suprafaţă importantă de teren a fost afectată de flăcări. S-a făcut apel în special către Romsilva să se mobilizeze. Şi asta în condiţiile în care, în acest an, au fost 28 de incendii în pădurile din Caraş-Severin, cu o suprafaţă afectată de 170 de hectare, după cum explica Laszlo Kokovics. Există riscuri majore să izbucnească şi alte focuri în zonele împădurite, cu atât mai mult cu cât, în zilele următoare sunt prognozate temperaturi extrem de ridicate.

„În calitatea mea de vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin am convocat astăzi, 21 iulie 2017, o întrunire a acestui for, având în vedere incendiile de pădure izbucnite în ultima perioadă, dar şi perioada de caniculă anunţată de ANMH. Cu această ocazie, le-am cerut factorilor responsabili, Romsilva, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Serviciul Salvamont, să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment. În plus, se vor institui patrule pentru a supraveghea zonele cu probleme. În prezent, incendiul de pe Muntele Semenic, chiar dacă aparent este stins, oricând există riscul de a reizbucni”.

 


Despre avertizarea meteo a vorbit astăzi şi subprefectul judeţului Caraş-Severin, Sebastian Purec:

Luări de cuvânt au luat şi comandanţii Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, de poliţie şi de jandarmi.
(Sebastian Dragomir)