Piaţa muncii din vestul ţării are nevoie de ingineri. UPT e pregătită pentru formarea acestora

Piaţa muncii din vestul ţării are nevoie de ingineri. Companiile au pornit o campanie amplă de recrutare pentru a duce la capăt proiectele ce şi le-au asumat sau pentru a dezvolta produse noi. Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, a stat de vorbă cu reprezentanţii marilor companii prezente în Timişoara pentru afla direcţiile spre care se îndreaptă piaţa muncii. O primă concluzie este faptul că firmele doresc să angajeze peste o mie de ingineri până la finalul anului.

Companiile au nevoie să angajeze aceşti oameni pentru că şi-au asumat anumite proiecte şi acum au nevoie de oameni să le ducă la capăt. De altfel, în principal vorbim despre multinaţionale prezente în România, iar aceste filiale au nevoie de oameni pentru a se poziţiona mai bine în grup. Dacă reuşesc să finalizeze aceste proiecte, automat atrag şi alte investiţii. În această perioadă este dificil să recruteze cei 1000 de ingineri pentru că nu îi găsesc în piaţa muncii din vest. Noi, ca universitate, producem anual în jur de 1500 de absolvenţi în zona de inginerie, însă mai mult de jumătate dintre ei sunt deja angajaţi la finalizarea studiilor, iar un sfert se întorc în oraşele de unde provin. Astfel că unele firme cu sediul în Timişoara caută acum oameni chiar şi la 300 de kilometri distanţă, cu oferte generoase de relocare„, susţine Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.
Universitatea Politehnica Timişoara şi-a adaptat încontinuu oferta educaţională, în funcţie de cerinţele din piaţă. În fiecare an au existat suplimentări de locuri la specializările unde rata de angajabilitate a fost una ridicată.

Mai multe specializări noi la sesiunea de admitere din acest an:
Absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat şi au aptitudini în zona de IT sau inginerie, pot urma una dintre specializările noi ale Universităţii Politehnica Timişoara. În total, pentru sesiunea de admitere din această vară sunt disponibile în regim fără taxă, 2100 de locuri la licenţă şi 1450 de locuri la masterat.
Având în vedere că jumătate dintre absolvenţii noştri au joburi de programator sau inginer software, am simţit nevoia diversificării ofertei educaţionale. Astfel că la Facultatea de Automatică şi Calculatoare am acreditat şi specializarea Tehnologia Informaţiei. Aceasta este orientată mai mult spre administrare şi configurare de sisteme, administrare reţea, în timp ce specializarea Calculatoare, care exista deja, va rămâne orientată pe proiectare de software. Am încercat să le separăm pentru că în această direcţie ne-a dus piaţa muncii„, a declarat Florin Drăgan.

Una dintre specializările noi este cea de Inginerie Energetică şi Tehnologii Informatice. Putem să le predăm studenţilor o programă adaptată atât în zona energiei, cât şi în zona sistemelor inteligente. Am simţit nevoia ca studenţii noştri să aibă cunoştinţe care să îmbine cele două domenii pentru că în acest fel pot face faţă cu succes schimbărilor din ultimii ani, însă cu ideile lor pot dezvolta sisteme de energie inteligentă. Cea de-a doua specializare din cadrul acestei facultăţi este Inginerie Electrică şi Calculatoare, care a fost creată în urma cerinţelor pieţei muncii la nivel european„, a încheiat rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan.

Pentru sesiunea din acest an, Universitatea Politehnica Timişoara menţine admiterea în baza CV-ului educaţional, pentru a simplifica procedura pentru candidaţii cu rezultate deosebite în perioada liceului. De asemenea, după modelul american, UPT a pus la dispoziţie cinci locuri dedicate sportivilor cu performanţe.
Candidaţii pot depune dosarul de candidatură, atât în Timişoara, la sediile facultăţilor, cât şi în centrele de admitere din Arad, Hunedoara, Reşiţa, Drobeta-Turnu Severin, Târgu-Jiu şi Râmnicu Vâlcea.

De același autor

Related Articles