Peşterile din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului – casă pentru mii de lilieci din spaţiul sud-est european

Câteva mii de exemplare de chiroptere din România, dar şi din ţările învecinate, hibernează în peşterile de pe raza Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului din Banat, a precizat pentru Radio Reşiţa Nicolae Ifca – directorul administraţiei ariei protejate din Caraş-Severin:

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului adăpostește în jur de 800 de peșteri și avene, iar printre aceste avem câteva în care coloniile sunt foarte mari. Avem şi lilieci care vin și hibernează din alte țări, precum Serbia. Ca specii avem liliecii cu potcoavă, liliacul de apă, liliacul cu picioare lungi etc. Cele mai importante adăposturi pentru hibernare sunt: Peștera Buhui care adăpostește peste trei mii de exemplare, Peștera Comarnic unde ş aici întâlnim până pe la două mii de exemplare, Peștera Gaura Turcului din Valea Sodol, Peștera cu apă din Cheile Gârliștei. Astea ar fi printre cele mai importante, acum sigur că ei sunt peste tot dar aici găsim cele mai multe și diversitatea asta de specii“.

Potrivit lui Nicolae Ifca, în majoritatea peşterilor din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, în timpul sezonului rece temperatura este constantă, fapt ce creează condiţii prielnice supravieţuirii şi perpetuării speciei.

Sursa foto: lilieci.ro

Cele mai citite

Related Articles