Mai multe judeţe din vestul şi sudul ţării se află din nou sub atenţionare hidrologică. Peste 6.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină pentru limitarea și înlăturarea efectelor posibil a fi generate de fenomenele meteorologice periculoase.

Mai multe sectoare de pe unele râuri din județele Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Timiș, Hunedoara și Vâlcea se află până mâine la prânz, sub COD GALBEN de inundații. În funcție de evoluția situației, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor activa grupele operative şi vor asigura rezerva de personal necesară intervenției. În zonele de risc vor fi dizlocate detașamente de pompieri care să participe la limitarea şi înlăturarea eventualelor efecte negative, evacuarea populaţiei, animalelor şi bunurilor aflate în pericol. Pompierii cărăşeni sunt pregătiţi, spune căpitanul Daniel Dogaru de la Centrul Operaţional al ISU Semenic.

„Intervenţiile sunt coordonate de specialişti de la Apele Române, dar echipamente şi forţe sunt trimise la fiecare astfel de evenimente. Noi răspundem cu tehnica din dotare, cu bărci şi motopompe în funcţie de amploarea evenimentului produs. De la începutul anului nu a fost nevoie de noi, dar dacă va fi cazul, vom interveni în sprijinul cetăţenilor”.

Conform avertizărilor emise de hidrologi, în toate zonele vizate se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, precum și viituri.

Pentru a veni în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele posibil a fi afectate, la nivelul județelor vizate s-a dispus monitorizarea situației și adoptarea măsurilor pentru prevenirea şi gestionarea producerii unor eventuale situaţii de urgenţă.

Totodată, echipe mixte formate din pompieri, reprezentanți ai autorităților locale și pentru îmbunătățiri funciare, vor executa misiuni de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe starea lucrărilor de apărare și a evoluției debitelor și nivelurilor cursurilor de apă.

(Sebastian Dragomir)