Regiunea și Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest aniversează 20 de ani de activitate.

Cu acest prilej a avut loc Conferința aniversară  la sediul Palatului Administrativ. La acest eveniment au participat Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin Silviu Hurduzeu și Directorul General al ADR Vest, Sorin Maxim.

Regiunea de Dezvoltare Vest s-a constituit la data de 28 octombrie 1998 şi este compusă din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara și Timiş.  Ro­lul ADR Vest este acela de a contribui la dezvoltarea durabilă şi prosperitatea Re­giu­nii Vest, prin încurajarea investiţiilor, angajarea permanentă în procesul de restructurare indus­trială şi de creare de noi locuri de muncă.

Principalele rezultate ale intituției, în cei 20 de ani de activitate, sunt: 2.672 de proiecte depuse, 1.550 de proiecte contractate, peste 1 miliard de euro investiții și crearea a peste 10.000  de noi locuri de muncă. Au fost modernizate peste 700 de km de drumuri județene, șosele de centură și străzi orășenești. Peste 250 de blocuri reabilitate. Au fost create peste 20 de structuri de sprijin pentru afaceri. Totodată au fost reabilitate 35 de centre sociale, 65 de școli și 20 de ambulatorii.

Principalii beneficiari ai ADR Vest sunt autoritățile publice locale și județene, agenții economici, universitățile, oraganizațiile neguvernamentale și entități ale sistemului de invoare.

„Sper ca aceste proiecte să aducă un plus în calitatea vieții oamenilor. Cu siguranță unul dintre motivele pentru care foarte mulți cetățeni au ales să părăsească România este calitatea vieții, în special în educație și sănătate. În aceste domenii facem investiții și sperăm astfel să creștem calitatea vieții. Dorim să rămânem aproape de nevoile comunităților locale, cu proiecte ce vor aduce mai multe locuri de muncă și drumuri mai bune. Finanțările pe care le facem în Programul Operațional Regional 2014-2020 sunt de 70 de ori mai mare, decât cele alocate în trecut.

Pe actualul program, lucrurile stau foarte bine în județul Caraș-Severin și în municipiul Reșița. Județul și-a atins capacitatea, sper ca și în zona de implementare să fie la fel, pentru că semnarea contractelor este doar jumătate din drumul ce trebuie parcurs. Punerea în valoare a acestor investiții este cel mai important lucru ce trebuie făcut „, a declarat Sorin Maxim, Directrul General al ADR Vest.

La sfârșitul anului 2015, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Adminsitrației Publice Acordul Cadru de delegare a aumitor atribuții privind implementarea Programului Operațional Regional 2014 – 2020 în România. Astfel,ADR Vest a devenit Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Răzvan Todor