Persoanele care aleg să-şi petreacă Paștele în natură trebuie să fie atente la căpuşe şi vipere

Persoanele care aleg să-şi petreacă sărbătorile pascale în natură, la iarbă verde trebuie să fie atente la căpuşe dar şi la vipere, care sunt foarte active în această perioadă, avertizează medicii.

În spitalele din judeţul Caraş-Severin, la ora actuală sunt suficiente doze de vaccin antiviperin. Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, de exemplu, are în stoc 4 doze de vaccin, cu o valabilitate de 6 luni, suficiente pentru acest sezon, ne-a declarat directorul medical Emil Bunda.

Zonele din judeţul Caraş-Severin în care întâlnim populaţii de vipere sunt Cheile Nerei, Cheile Caraşului, Clisura Dunării şi Băile Herculane.

În România, sunt 23 de specii de vipere cunoscute, pe lângă vipera cu corn, care este cea mai mare există și vipera neagră. Una dintre specii trăiește în partea de sud-vest a ţării, în Munţii Banatului şi Olteniei, ţara Haţegului şi sudul Munţilor Apuseni.

Cel mai frecvent vipera se întâlnește în Munţii Cernei şi în Apuseni, în Cheile Cibului. În zona Hunedoara, viperele pot fi întâlnite în Masivul Retezaţ pe Defileul Jiului și în zona Cetății Deva.

Pentru a evita muşcăturile, purtați bocanci de munte, fiţi atenţi unde călcaţi şi nu dislocaţi pietre mari. Medicii cărăşeni trag un semnal de alarmă şi îi avertizează pe turişti să plece în aceste zone doar cu echipament adecvat.

De același autor

Related Articles