[FOTO] Nelu Oros, acuzat de cămătărie s-a întors acasă!

960299_760546670651563_4975117294071483422_n

 17 mai ora 12.00

Deşi a fost reţinut pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni printre care şi cămătărie, reşiţeanul Nelu Oros s-a întors acasă. Acesta nu a mai  ajuns în faţa instanţei, deşi la început se discuta despre o propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ancheta continuă, acesta va fi cercetat încontinuare  sub control judiciar pe toată durata urmăririi penale,  a precizat pentru Radio România Reşiţa procurorul Maria Izdrugă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa.

 16 mai 2014

ora 7.00

În urma percheziţiilor, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa au dispus începerea urmării penale faţă de  Nelu Oros, care a fost reţinut pentru 24 de ore. Acesta este suspectat pentru cămătărie, colectare, deţinere, producere, transport preluare, depozitare, predare, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă. Procurorul a precizat  că Oros „a achiziţionat ilegal bijuterii din aur şi a oferit în mod repetat cu titlu de împrumut sume de bani cuprinse între 1.000-20.000 euro, percepând dobândă între 10-25 la sută pe lună”.

Cercetările continuă. Vom reveni cu amănunte.

15 mai 2014

ora 17.00

Domiciliul reşiţeanului Nelu Oros a fost percheziţionat astăzi timp de mai bine de 5 ore de anchetatori. Aceştia au descoperit în locuinţa bărbatului suspectat de cămătărie o cantitate mare de aur, aproximativ 10 kg. Bărbatul de 46 de ani a negat faptul că ar fi făcut cămătărie susţinând că a investit toţi banii familiei în acest metal preţios. Anchetatorii au percheziţionat atât garajul cât  şi maşina acestuia,  ridicând şi de aici  mai multe probe importante. O doamnă îngrijorată de faptul că procurorii vor confisca toate bijuteriile găsite în apartament, bijuterii pe care probabil şi ea le-a lăsat amanet, contra unei sume de bani, a venit să vadă ce se întâmplă, dar când a realizat că este şi presa prin jur a luat-o la fugă şi nu a vrut să comenteze subiectul. Perchezitiile continuă şi la această oră a precizat procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa, Maria Izdrugă. Şi nu este exclus că ancheta să fie extinsă. Mai mulţi cămătari din Reşiţa au intrat în vizorul organelor de cercetare penală şi nu este exclus ca în această săptămână să mai fie percheziţionate şi alte locuinţe.

Maria Izdrugă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa, aduce la cunoştinţaă opiniei publice următoarele:

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa au dispus, la data de 23.01.2014, începerea urmării penale faţă de învinuitul O.I.F. din Reşiţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de cămătărie, prev. şi ped. de art. 3 alin.1 din Legea 216/2011 şi de colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă, faptă prev. şi ped. de art.270 alin.1 şi 3 din Legea 86/2006, modificată prin OUG 54/2010, reţinându-se că acesta a achiziţionat ilegal bijuterii din aur, respectiv că a oferit, în mod repetaţ cu titlu de împrumut sume de bani cuprinse între 1000-20.000 euro, percepând dobândă între 10-25 % pe lună, în funcţie de suma împrumutată.

Ulterior, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa din data de 30.01.2014 s-a dispus extinderea cercetării penale şi confirmarea începerii urmăririi penale faţă de învinuitul P.M. pentru săvârşirea infracţiunii de colectare, deţinere, producere, transporţ preluare, depozitare, predare, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă, faptă prev. şi ped. de art.270 alin.1 şi 3 din Legea 86/2006, modificată prin OUG 54/2010.

În cauză, cercetările continuă în vederea lămuririi împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii judiciare, scop în care organele de cercetare din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Caraş-Severin au efectuat percheziţii domiciliare şi de autovehicule în mai multe localităţi.

Menţionăm faptul că acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..

Precizăm că începerea urmăririi penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

(Daiana Roșca)

Cele mai citite

Related Articles