Percheziţii în judeţul Timiş în vederea destructurării unui grup infracţional specializat în trafic de migranți

130

Percheziţii la o grupare infracțională specializată în trafic de migranți, Polițiștii de frontieră specializaţi în combaterea migraţiei ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, împreună cu polițiști specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din judeţele Caraş-Severin,Timiş și Arad şi sub coordonarea procurorilor DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara efectuează 19 percheziţii domiciliare în judeţul Timiş şi municipiul Bucureşti în vederea destructurării unei grupări infracţionale bănuite de trafic de migranţi.

Din luna iulie 2021 și până la finalul lunii septembrie au fost identificaţi 24 de membri ai grupării infracţionale, dintre care doi cetăţeni iranieni, patru cetăţeni români şi 18 cetăţeni afgani, aceştia punând bazele grupului infracţional organizat cu scopul de a facilita trecerea ilegală a unor migranţi de origine afgană.

Grupurile de migranţi, formate în general din 4-16 persoane, erau preluate din zona de frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre şi conduse pe raza municipiului Timişoara, unde fie erau cazate în apartamente închiriate, fie debarcate în apropierea unor centre comerciale din Timişoara pentru a se adăposti.

Din investigaţiile preliminare efectuate, s-a stabilit că persoanele implicate, erau extrem de bine organizate, cu atribuţii precis delimitate.

Din cercetările efectuate a rezultat că migranții care reuşeau să achite preţul solicitat de organizatori, respectiv între 500-15000 de euro de persoană, pentru operaţiunile desfăşurate strict pe teritoriul judeţelor Timiş, Arad, şi Hunedoara, erau transportaţi de către cetăţeni români în maxim trei zile de la cazarea lor, într-una din parcările amplasate pe autostrada A1, în apropierea localităţilor Ilia, Chizătău, Şuştra, Giarmata, Şagu, Pecica şi centura ocolitoare Lugoj.Acolo, organizatorii se ocupau de identificarea autotrenurilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfă şi destinaţia, stabilind astfel dacă respectivul autotren poate sau nu să fie încărcat cu migranţi.

Membrii grupului infracțional au derulat în mod continuu, începând din luna iulie 2021, activitatea de trafic de migranţi, până la acest moment, fiind identificate 53 de acte infracţionale.

Percheziţiile sunt în curs de desfăşurare, la audieri urmând a fi aduse, în baza mandatelor de aducere, 27 de persoane. Produsul infracţional total este estimat la valoarea de 500.000 de euro.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Departamentului de Procuratură Publică Traunstein-Germania, fiind delegaţi patru poliţişti să asiste la percheziţii şi audieri, D.C.C.O Bucureşti, I.T.P.F Oradea, B.O.S Timişoara, D.O.S Bucureşti, I.P.J Timiş, Gruparea Mobilă de Jandarmi Timişoara, informează Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.