[VIDEO-FOTO] Pemii de la Gărâna îşi sărbătoresc satul şi tradiţiile

Kirwai Garana 2015 3

Tradiționala sărbătoare de Kirwai (Kirchweih) a satului montan Gărâna din Caraş-Severin, aşezare devenită cunoscută în ţară şi în lume în urma vestitelor festivaluri anuale de jazz şi folk, ajunsă anul acesta la cea de-a 136-a editie, se  desfăşoară astăzi la poale de Semenic, în Banatul de Munte. Aflată sub patronajul spiritual al Sfintei Tereza de Avila, biserica romano-catolică din localitate a fost construită în anul 1879 de germanii colonizaţi aici în secolul al XVIII-lea din pădurile Boemiei. Repatriați în număr mare după 1989, pemii – cum se numesc etnicii germanii din satele de munte din Banat, revin în fiecare toamnă la obârşii pentru a sărbătorii împreună festivitatea satului.

Evenimentul a debutat la ora 10.30, iar manifestările includ ample programe culturale care au menirea să promoveze folclorul german, portul, obiceiurile şi tradiţiile din acest spaţiu.

Sunt prezente fanfarele din Anina si Wolfsberg, precum si grupele de dansuri populare germane din Variaș, Resita, Orsova, Caransebes si Tirol. In aceasta dimineața au avut loc alaiul festiv, sfânta liturghie festivă si ridicarea pomului de Kirwai, simbol al perenității germane in aceste locuri, iar seara va avea loc tradiționalul bal la căminul cultural din localitate. Evenimentul se desfășoară in prezenta viceconsulului Germaniei la Timisoara, Sigfried Geilhausen, pentru prima data la Garana, a autorităților locale si a organizatorilor, dar si a turiștilor din regiune si de peste hotare.

(Hardy Cvoica)

program garana

3 COMENTARII

  1. Am aflat deja… Organizator este in ultimii ani Societatea culturala Metarsis din Resita asa cum bine spuneti „oameni serioşi care doresc sincer să promoveze valorile culturale în zonă”, felicitari!

  2. Am participat pentru prima oara la un astfel de eveniment. A fost minunat. Felicitari organizatorilor si participantilor. Apropos, cine au fost organizatorii ca nu reiese din articol? Manfred R

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles