Patru trasee tematice educative în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului pentru lecţii deschise în natură

An de an, Săptămâna Verde oferă oportunitatea preşcolarilor şi elevilor de a se implica în activităţi care să contribuie la protejarea mediului şi înţelegerea schimbărilor climatice.

În acest sens rangerii Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului propun elevilor din şcolile din Caraş-Severin lecţii în natură, prezentări în sălile de clasă şi excursii în ariile protejate din judeţ pentru a studia direct mediul înconjurător şi biodiversitatea locală.

Astfel elevii pot observa plantele, animalele şi ecosistemele din regiune şi pot învăţa cum să le protejeze, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca:

Noi o să fim disponibili pentru toate școlile care ne solicită să fim prezenți atât în clase, unde putem veni să prezentăm anumite lucruri educative pentru copii, de pe raza parcului, cât și în interiorul parcului sub formă de lecții deschise în natură. Avem pregătite patru trasee tematice care însumează în totalitate aproximativ 13 kilometri, unde întâlnim 59 de panouri informative.

Este vorba de traseul tematic Lacul Buhui, traseul tematic Carst din Parcul Național Semenic, traseul tematic Fauna din parcul național și ultimul pe care l-am realizat este traseul tematic: Turbările din Semenic. Toate sunt deschise, sunt vizitabile, nu este neapărată nevoie să fie prezenţi rangerii parcului; turiștii le pot vizita şi singuri pentru că sunt accesibile.

Pentru a vizita traseul tematic Lacul Buhui se poate ajunge din localitatea Anina înspre lac, iar traseul este defapt pe conturul acestuia.

Pe traseul tematic Carst, este necesar să se ajungă în zona Iabalcea după care se continuă spre Peștera Comanic și până la arborele de Segoia Gigantea avem acest traseu denumit sugestiv Carstul din parcul național unde, la fel prin panouri informative descriem toate fenomenele carstice din zona judeţului Caraş-Severin.

Traseul tematic fauna din parcul național este în comuna Văliug, în zona Văii Bârzavei, mai bine zis de la Cioată și până la Vila Claus unde explicăm toate speciile de faună din parc, iar la sfârșitul acestuia ne bucurăm de acea clădire care a fost ridicată în anul 1808 în carte a învăţat abecedarul însuşi Regele Mihai I.

Iar ultimul traseu tematic cuprinde Turbăriile din Semenic, doar că acuma în perioada aceasta este mai greu accesibil pentru că mai avem zăpadă, este mai umed şi recomand să-l lăsăm pentru mai în primăvară după luna aprilie, mai, iunie, în perioada mai călduroasă a anului.

Elevii pot merge acolo alături de noi, dacă vom fi solicitaţi, dar şi cu părinții sau profesorii sau ne vom deplasa noi în clase la ei și le vom explica ce au de văzut pe fiecare traseu în parte“.

Nicolae Ifca a precizat că acestea sunt doar câteva propuneri pentru activităţile care pot fi derulate anul acesta în Săptămâna Verde, eveniment educaţional de mediu în derulare până în 26 aprilie.

Cele mai citite

Related Articles