Patrimoniul cultural imaterial – în dezbatere pe Valea Cernei!

Cea de-a treia ediție a Coloviilor internaționale NEDEIA reunește în aceste zile pe Valea Cernei aproape 60 de specialiști din întreaga țară, preum și din Serbia, care aduc în discuție patrimoniul cultural imaterial.


Pe parcursul zilei de astăzi au fost abordate aspecte privind bunele practici de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial din Banat, dar și în alte din țară.  Ce soluții există pentru salvarea acestui patrimoniu, aflăm de la prof.univ.dr. Otilia Hedeșan – prorectorul Universității de Vest din Timișoara : “Sper că am reușit să punctăm câteva chestiuni importante la bunele practici identificate în regiunea bănățeană în ceea ce privește prezervarea patrimoniului cultural imaterial. Colegele mele de la Universitatea de Vest din Timișoara și de la Vârșeț au vorbit despre rolul asociațiilor de femei în menținerea tradițiilor, despre importanța pe care o au meșterii locali, despre casele de pământ – elemente care sunt reprezentattive pentru regiuni întregi din Banat! Am vorbit, de asemenea, despre restaurantele cu specific, despre colecțiile și muzeele sătești, despre interesul oamneilor din comunitățile tradiționale pentru ceea ce înseamnă patrimoniu! Străbătând de la un capăt la celălalt Banatul, nu am putut să nu vedem că oamenii simpli, sau ONG-urile, sau mărunții intelectuali cu suflet sunt elementele cele mai interesate de prezervarea acestui patrimoniu! Cum putem forma o rețea acestor oameni pentru a face ceva pentru patrimoniul regional? Aceasta este marea întrebare!”

Un rol important în prezervarea patrimoniului imaterial îl au autoritățile administrative : “Suntem cu toții conștienți că autoritățile au în rândul lor mulți asemenea oameni cu suflet, aceia trebuie identificați și în aceste condiții trebuie construite aceste lucruri! Nu cred că există o structură administrativă care să aibe în mod declarativ interes pentru patrimoniu însă, din păcate, resursele alocate sunt, pe de o parte, insuficiente, iar pe de altă parte ele se duc pe drumuri bătătorite înspre manifestări care derulează imediat, care aduc mult cîștig de imagine, dar care nu întotdeauna lasă în urma lor lucruri restaurate și lucruri făcute!”

Dezbaterile privind patrimoniul cultural imaterial vor continua și mâine dimineață, iar în cursul după-amiezii participanții la manifestare se vor deplasa pe Valea Almăjului, pentru a vizita Complexul Mulinologic de pe Valea Rudăricăi!

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles