Partidele îşi fac calcule şi trasează scenarii după demisia Guvernului

Camera Deputatilor(1)Partidele politice iau în calcul toate variantele care pot duce la formarea unui nou guvern: de la păstrarea actualei coaliţii până la alegeri anticipate. După demisia premierului Victor Ponta, PNL a cerut organizarea de alegeri anticipate.

Acesta este şi mandatul pe care reprezentanţii partidului îl vor avea la consultările de la Palatul Cotroceni – a subliniat liderul PNL, Alina Gorghiu.

“Cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat şi cel care vine în aşteptarea solicitărilor societăţii civile nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate, printr-un acord politic”, a spus liderul liberal.

Şeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că varianta alegerilor anticipate ar crea instabilitate şi blocaj guvernamental pentru câteva luni. Preşedintele social-democraţilor a precizat că, deocamdată, coaliţia este stabilă, iar PSD doreşte să rămână la guvernare pentru a continua proiectele începute.

“Vom face o propunere care să ţină cont şi de solicitările din societate, şi de principiile pe care noi ni le-am asumat la congres, şi de principiul stabilităţii”, a afirmat Liviu Dragnea.

Asigurări cu privire la stabilitatea coaliţiei au vent şi din partea liderului UNPR, Gabriel Oprea, care a precizat că, deşi el personal, nu va mai face parte dintr-un alt cabinet, partidul doreşte să participe la noua echipă guvernamentală.

“Suntem o echipă guvernamentală. UNPR nu-şi schimbă cu nimic politica; rămâne un partid unit şi care se ţine de cuvânt”, a precizat Gabriel Oprea.

La rându-i, copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că majoritatea care funcţionează în prezent în Parlament nu va suferi modificări.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră, însă, că actuala coaliţie nu mai poate forma guvernul după reacţia societăţii civile.

Cele mai bune soluţii ar fi un guvern minoritar al opoziţiei sau unul de tehnocraţi – spune Kelemen Hunor.

“Noi putem să mergem şi pe varianta guvernului tehnocrat, şi pe guvern minoritar, şi o coaliţie din care să facem parte, şi dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate. Ne va face propunerea respectivă preşedintele Iohannis”, susţine Kelemen Hunor.

Partidele parlamentare vor stabili propunerile pe care le vor prezenta la consultările de la Cotroceni, pentru depăşirea actuale situaţii politice.

Sursa: romaniaactualitati.ro

De același autor

Related Articles