Parcul Național Domogled-Valea Cernei promovează meșterii populari din comunitățile izolate

Una dintre atracţiile Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei o reprezintă tradiţia din comunităţile locale izolate de pe suprafaţa Parcului, care în perioada verii sunt vizitate de turiştii dornici să cunoască viaţa din aceste comunităţi.

„Ne-am gândit şi ne gândim în continuare la promovarea mai ales a meşterilor populari care se găsesc în comunităţile locale şi dorim ca de anul acesta să stabilim o zi când la Centrul de Vizitare vor fi invitaţi toţi meşterii populari  de pe suprafaţa Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, să îşi prezinte produsele şi să le promovăm în acest mod! Ca şi meşteşuguri, se păstrează ţesutul costumelor populare tradiţionale, realizarea şindrilei din lemn de frasin – în această zonă se foloseşte frasinul deoarece răşinoasele sunt în mare parte absente – şi, desigur, realizarea produselor culinare tradiţionale!”, ne-a declarat ing. Ioan Gaşpar – directorul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.

Turiştii sunt foarte interesaţi de viaţa şi tradiţiile din aceste comunităţi, cu care iau contact la muzeul deschis în cadrul Centrului de Vizitare al Parcului. „Turiştii vor să obţină cât mai multe informaţii legate de tradiţiile şi obiceiurile de pe suprafaţa Parcului, să cunoască oamenii din comunităţile locale şi chiar să meargă în aceste comunităţi izolate!”, ne-a precizat directorul instituţiei.

Paul Sever Smadu