[FOTO] O comoară nepreţuită a Banatului de Munte, în patrimoniul mondial UNESCO: Izvoarele Nerei în atenţia lumii

[UPDATE] Pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului din Banatul montan şi alte 7 situri cu arbori seculari din România au intrat recent în patrimoniul UNESCO.

Reporterul Radio Reşiţa, Hardy Cvoica, a urmărit subiectul şi consemnează:

Cele mai valoaroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 de hectare, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în cadrul celei de-a 41–a sesiuni a comitetului întrunit în Polonia, la Cracovia la sfârşitul săptămânii trecute. Acestea sunt situate în 8 situri din România, precum: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groşii Țibleşului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuţ şi Codrul Secular Slătioara.

Pădurile seculare cu structuri primare de la Izvoarele Nerei sunt mostre ale ultimelor ecosisteme terestre care au mai rămas Europei, adevărate laboratoare ştiinţifice care ne vor ajuta să înţelegem printr-o lecţie vie tainele universului pădurii, a declarat pentru Radio Reşiţa Nicolae Ifca – şeful Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului de pe a cărui rază peste 80%, adică mai mult de 4.600 de hectare au fost recent incluse în patrimoniul mondial UNESCO:

Pentru ca o pădure să fie declarată virgină în ea trebuie să existe arbori de toate stadiile, exact ca într-o comunitate omenească, cu tineri şi vârstnici. Asta înseamnă că, trebuie să existe copaci de 300-400 de ani, dar şi de 100-200, precum şi, să se facă cercetare ştiinţifică, a mai spus Nicolae Ifca:

Amintim că, din Caraş-Severin ca situri UNESCO au fost declarate pădurile seculare din: Domogled – Valea Cernei, Cheile Nerei – Beuşniţa şi Izvoarele Nerei din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului.

Duminiă, 9 iulie 2017:

Vineri, la Cracovia, în cadrul celei de-a 41 – a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, a fost acceptată includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a pădurilor virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, din judeţul Caraş-Severin.

În 25 august 2016, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţa că 65.000 de hectare de păduri virgine şi seculare de fag din România au fost înscrise, ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea „Păduri virgine de fag din Carpaţi şi Germania”. (RRA)

De același autor

Related Articles