Pădurarii cărăşeni pregătiţi să stea de… 6, de mâine

radarul-padurilor

De miercuri, 8 octombrie orice operaţiune de recoltare, transport sau depozitare a masei lemnoase va fi monitorizată prin intermediul unui program informatic, care are drept scop stoparea tăierilor ilegale din pădurile din România. Însă, pentru ca acest program să poată fi folosit, silvicultorii, pe lângă drujbe şi topoare, trebuie să deţină şi tablete sau smartphone-uri, obligatoriu conectate la internet. Mai mult decât atât, silvicultorii din Caraş-Severin au lucrat deja cu această aplicaţie, având în vedere că judeţulul a fost inclus într-un proiect pilot, în cadrul căruia programul informatic a fost folosit timp de câteva luni. HG 470 intră în vigoare de la 8 octombrie, când se termină perioada pilot şi se aplică sancţiuni celor care nu respectă prevederile impuse de lege. Caraş-Severin face parte din cele 9 judeţe ale României în care se testează acest program încă din luna iulie.

Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin a achiziţionat peste 135 de tablete cu SIM-urile aferente pentru monitorizarea în condiţii optime a trasabilităţii lemnului pe raza fondurilor forestiere, a precizat şeful instituţiei, Ştefan Stănescu. Toate transporturile de masă lemnoasă exploatată în cele 17 ocoale sunt atent urmărite din momentul recoltării până la procesare, printr-o aplicaţie instalată gratuit pe telefoanele mobile ale agenţilor economici concesionari. În perioada imediat următoare, reprezentanţii Direcţiei silvice, ai ITRSV-ului şi ai poliţiei vor face controale în trafic pentru a verifica aplicabilitatea sistemului la operatorii economici, a mai spus Ştefan Stănescu. De mâine folosirea aplicaţiei este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi procesatorii de lemn din ţară.

Află aici cum se foloseşte aplicaţia:

Monitorizarea se va face online, printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor se va putea urmări drumul lemnului din pădure până la procesatorul final. Pentru aceasta, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone- uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În teren, sistemul intră în funcţiune chiar din momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă datele-standard ale transportului. Automat, sistemul generează un cod unic, care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic. Astfel, prin intermediul programului numit sugestiv „radarul pădurilor” se va şti tot timpul cât lemn este transportat prin ţară. Dacă pe traseu o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic, marfa respectivă se confiscă.

Acuma rămâne de văzut modul în care se vor descurca pădurarii sau ceilalţi lucrători silvici atât cu telefoanele de tip smarthphone sau cu tabletele, cât şi cu programul informatic.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles