Păcănelele și sălile de jocuri de noroc, scoase în afara orașelor – propunere a premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, după o ședință a Partidului Social Democrat, că există o propunere legislativă în Parlament care, după ce va fi adoptată, va interzice jocurile de noroc de tip ”păcănele” în localități.

”Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Acestea, celebrele păcănele, să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa” – a spus premierul.

Principalele prevederi ale proiectului de lege:

  • „sălile de jocuri de noroc pot funcționa „la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București”.
  • dețin avizul de amplasament eliberat de consiliul local. Conținutul avizului și procedura de obținere se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
  • spațiul propus nu este situat la mai puțin de 300 de m de un așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, un așezământ de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în incinta acestora.
  • se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații care din cauza amplasării ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locații de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, spații ale mijloacelor de transport în comun).
  • în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori nu se poate acorda autorizație de exploatere a jocurilor de noroc.
  • (…) nu se aplică spațiilor în care se desfășoară jocuri loto tradiționale și la distanță, noroc, noroc plus și super noroc, expres și lozuri”.

PROIECTUL DE LEGE INTEGRAL POATE FI CONSULTAT AICI

Fenomenul jocurilor de noroc a luat amploare în ultimii ani. Astfel, pe străzile orașelor, sălile de păcănele sunt prezente la tot pasul. Psihologii susțin că acest lucru este extrem de periculos, mai ales pentru tinerii care pot cădea foarte ușor pradă acestei capcane.

Despre acest fenomen a aflat Hardy Cvoica într-un dialog cu psihologul clinician şi specialistul în adicţii, Mihai Copăceanu care este de părere că este o măsură binevenită, doar că “împătimiţii” se vor deplasa oriunde pentru a-şi satisface pofta de joc şi oricum vor rămâne posibilităţile online, asupra cărora ar fi recomandat să se intervină pentru a nu mai putea fi accesate aşa de uşor de oricine, mai ales de copii şi tineri:

Care le sunt părerile reşiţenilor, privind acest subiect, a aflat reporterul Radio Reşiţa, Adrian Jurchescu:

Potrivit proiectului, în privința amplasării, este specificat faptul că „spațiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a orașului, municipiului sau a comunei. Spațiul propus nu va fi situat la mai puțin de 300 de metri de un așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, un așezământ de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea.  

Potrivit unor statistici recente cel puțin 15% dintre adulții din țara noastră joacă o formă de joc de noroc. Incidența dependenței de jocuri de noroc la persoanele de peste 18 ani este de 0,6%, adică aproximativ 98.000 de oameni.

Cei mai îndârjiți pariori români sunt în general bărbați tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, necăsătoriți, din mediul urban şi cu educație medie.

La nivelul întregii țări funcționează peste 10.000 de agenții de pariuri sportive și peste 70.000 de aparate, cunoscute sub denumirea de „păcănele”.

Foto: Pixabay

De același autor

Related Articles