Organizaţiile de mediu acuză Romsilva că vrea să distrugă Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa

Grupul Ecologic de Colaborare Nera acuză Romsilva că nu dorește altceva decât să defrișeze pădurile, iar din acest motiv nu este de acord cu Planul de Management propus de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

,,Planul a fost întocmit de o echipă de specialiști în toate domeniile și credem că întrunește toate condițiile pentru a deveni un document oficial. Nu putem să înlocuim Consiliului Științific al Parcului așa cum a făcut de curând Romsilva pentru a introduce niște pârghii să poată crea un vot favorabil pentru un plan de management cu protecție redusă Au făcut acest lucru și pentru a -i presa pe realizatorii de la Universitatea de Șiințe a Banatului, care în momentul în care vor refuza să cedeze presiunilor Romsilva vor fi într-o situație delicată, mai exact fondurile pe care au muncit doi ani și jumătate, și pe baza cărora și-au luat salariile vor trebui returnate’’ – a declarat pentru Radio Reșița, președintele GEC Nera, Cornel Sturza Popovici.

Romsilva se apără și spune că acuzațiile sunt neîntemeiate. Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Caraș-Severin, Dan Cîmpan:

,,Pentru Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița, transpunerea pe teren a Planului de Management propus de colectivul de elaborare este nerealistă. Direcția Silvică nu dorește să exploateze masiv, însă trebuie asigurată continuitatea gospodăririi silviculturale. Pădurea trebuie gospodărită în continuare de silvicultori iar opinia publică trebuie să înțeleagă că majoritatea pădurilor din suprafața Parcurilor Naționale din Caraș-Severin sunt înființate de silvicultori’’.

Planul de management ar fi trebuit să fie finalizat în aprilie 2015, dar termenul a fost prelungit de trei ori, mâine fiind data limită.

Andreea Lupșa

De același autor

Related Articles