Organizaţia Salvaţi Copiii din Caraş-Severin sprijină gravidele minore!

283

Situaţia gravidelor şi a mamelor minore din Caraş-Severin a fost analizată astăzi de Organizatia Salvaţi Copiii –Filiala Caraş-Severin, alături de reprezentanţi ai autorităţilor, medici , moaşe şi specialişti în educatie.

Femeia şi copilul trebuie sa devină o prioritate a politicilor de sănatate publică deoarece România rămâne ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile din ţările UE, dublă faţă de media europeană, cu 10% din naşteri la minore, cu aproximativ 10% din totalul avorturilor înregistrate la fetele de 15-19 ani şi cu un deficit nutriţional sever la copilul sub 5 ani, atrage atenţia Organizaţia Salvaţi Copiii.

Astfel potrivit ultimei analize a Salvaţi Copiii România, cinci din zece mame, cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la un control ginecologic ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a naşterilor premature. Mai mult, rata de vaccinare a copiilor născuţi de mame adolescente sau aflate la vârsta pubertăţii este cu 10% mai scăzută decât în rândul copiilor născuţi de mame majore.

Acest proiect se desfăşoară încă de anul trecut în localităţile Anina şi Reşiţa. Sunt luate în evidenţă tinerele gravide care se află într-un mediu vulnerabil, care provin din familii sărace, gravidele care sunt minore şi pe care încercăm să le îndrumăm să se înscrie la medic, să meargă să-şi facă analizele, să facă vaccinarea bebelu;ului după ce au născut şi tocmai de asta încercăm să tragem un semnal de alarmă pentru că este un fenomen în ceea ce priveşte fetele sub 15 ani care rămân însărcinate, pe care familia nu le acceptă, nu le sprijină şi în cele mai multe cazuri rămân pe drumuri”, ne-a declarat astăzi directorul Organizaţiei Salvaţi Copiii, filiala Caraş-Severin, Măriuţa Simionescu.

Astfel programul S.E.N.S-Siguranţă prin educaţie pentru nutriţie şi sănătate este derulat în 42 de comunităţi vulnerabile socio-economic din 14 judeţe.

Daiana Roşca