Operaţiune de proporţii a DIICOT în vestul ţării. Sunt vizaţi angajaţi ai RAR

569

Funcţionari RAR Timiş, parteneri cu o reţea de hoţi de maşini.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează un număr de 6 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Timişoara, Reşiţa şi a judeţului Caraş-Severin, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 7 suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de furt, tăinuire, folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, înşelăciune, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuveniţ fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de falş trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, luare de mită, dare de mită, spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în ultimii ani s-a constituit şi a acţionat, la nivel transnaţional, un grup infracţional organizat, având drept scop furtul unor autovehicule de lux din Uniunea Europeană, în special din Italia, autovehicule care ulterior erau introduse în România prin punctele de trecere a frontierei din zona de vest,  în acest scop fiind folosite la autoritatea vamală documente vamale de transport sau comerciale falsificate.

Cum funcţiona reţeaua

Pentru a crea aparenţa de legalitate, membrii grupării achiziţionau documente ale unor autovehicule accidentate, având aceeaşi marcă şi aproximativ aceleaşi caracteristici cu autovehiculele furate. Ulterior, autovehiculelor furate le erau aplicate seriile de identificare prevăzute în actele respective, după care se efectua inspecţia RAR, iar autoturismele erau apoi introduse în circuitul civil, fiind înmatriculate fie provizoriu pe diferite persoane, fie definitiv, în sensul că autovehiculul furat prelua locul autovehiculului accidentaţ ale căror documente fuseseră folosite de membrii grupului. După înmatriculare, aceste autovehicule erau înstrăinate către diferiţi cumpărători de bună credinţă care plăteau preţul de piaţă real al autoturismelor respective.

Din investigaţiile derulate a rezultat că membrii grupării au beneficiat de-a lungul timpului de sprijinul unor funcţionari din cadrul RAR Timiş, al căror rol era acela de oculta, cu ocazia verificărilor de specialitate efectuate în cadrul instituţiei, datele tehnice care demonstrau faptul că autovehiculele supuse verificării erau în realitate furate.

Cu ocazia cercetărilor au fost identificate mai multe autoturisme de lux care au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul BCCO Timişoara, SCCO Caraş Severin, I.P.J. Timiş, I.P.J. Caraş Severin, Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Vlad Ţepeş, I.J.J. Caraş-Severin.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

FOTO: ARHIVA