ONG-urile din Caraş-Severin, în pragul colapsului din cauza noii legi a sponsorizărilor

Guvernul României a adoptat recent o nouă lege a sponsorizărilor, intrată în vigoare la începutul anului 2024. Conform acesteia, se  elimină facilitatea prin care întreprinderile puteau deduce din impozite sponsorizările pe care le efectuau către ONG-uri.

ONG-urile din România se confruntă deja cu o serie de probleme, inclusiv lipsa de finanțare, lipsa de personal și legislația restrictivă. Iar reducerea acestor fonduri este o lovitură suplimentară pentru aceste organizații care se străduiesc să facă o diferență în societate, este de părere Loredana Micloșină, reprezentantul Asociaţiei DogCenter.

Loredana Micloșină: “Afectează foarte mult având în vedere că și donațiile sunt foarte puține. Vă dați seama că de acum înainte vor fi și mai puține pentru că și intreprinderile trebuie să trăiască cumva și, ofereau ajutor unui ONG pentru că pot beneficia din partea statului de o scădere a impozitului.

Ce mai este îngrijorător este faptul că foarte multe ONG-uri din țară practic fac munca statului, cum suntem noi, ne ocupăm de sterdizarea cățiilor de pe străzi, ne ocupăm de abandonul caţeilor, încercăm să le găsim alte familii, altele se ocupă de familii defavorizate, de spitale în care nu sunt condiții cum trebuie. Practic, toate acestea vor fi mult mai greu de realizat.

Statul nu ne ajută cu absolut nimic. Şi anul trecut au fost mult mai puține donați. Anul ăsta spre deloc. Toată lumea care ar fi dorit să ajute se gândesc acum de două ori dacă își mai permit să sponsorizeze, având în vedere că statul nu-i va ajutat cu absolut nimic, dimpotrivă.

Sper măcar ca cei 20% din impozitul pe profit să nu se schimbe.”

La rândul său,  Corneliu Popovici Sturza, reprezentantul GEC Nera, a declarant pentru Radio Reşiţa că dacă guvernul nu va reveni asupra măsurilor de finanțare, multe organizații nonguvernamentale din Caraş-Severin vor fi nevoite să-și suspende activitatea definitiv.

Corneliu Popovici Sturza: “Finanțarea a început să devină o problemă mare. Guvernul este sigur că bugetul de stat nu se va închide cu resursele pe care le-a estimat. A apelat și la această modalitate ca de la 1 ianuarie 2024, agenții economici să nu și mai poată recupera donațiile.

Vreau să spun că aceste donații, de fapt, erau sursa de proiecte mari, proiecte serioase, care se făceau cu aceste donații.

Iată că dispare o pârghie prin care se asigura independența ONG-urilor și în același timp se asigura o parte a democrației în România.

Asupra acestei măsuri, la un moment dat, va trebui să se revină, pentru că există o mișcare în rândul ONG-urilor, organizată de a se face presiune asupra Guvernului să se revină la această măsură, sigur, și asupra Parlamentului pentru că ea este complet inutilă, având în vedere că totuși, pe de altă parte, suntem un stat de drept care își dorește să mențină libertatea ONG-ul lor, libertatea presei ș.a.m.d.”

Organizațiile neguvernamentale sunt organizații non-profit care funcționează independent de guvern. Ele sunt create de grupuri de persoane care doresc să lucreze împreună pentru a aborda o problemă socială sau de mediu. În România, există peste 90.000 de ONG-uri care lucrează în domenii diverse și pentru care aceste măsuri restrictive reprezintă incă o piedică în desfășurarea activității lor.

Adrian Jurchescu

Cele mai citite

Related Articles