Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin a organizat manifestarea denumită ”Omagiu istoricului Col. (r) Liviu Groza la aniversarea a 85 de ani de viață”.

Motivul organizării acestei acțiuni este promovarea personalităților în viață care se străduiesc din răsputeri să mențină un mediu cultural decent așa cum este și cazul domnului Col. (r) Liviu Groza, care prin activitatea sa științifică a adus un plus de valoare istoriei locale a Banatului Montan.

Radio Reșița, prin managerul Laura Sgaverdea, i-a oferit istoricului o Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate.

Programul a cuprins a V – a ediție a Colocviului Național al Regimentelor Românești de Graniță, unde, specialiști din domeniul istoriei au susținut comunicări legate de acest subiect. Scopul întrunirii l-a constituit identificarea trecutului unitar al graniţei militare austriece.

Calendarul acestei acțiuni culturale a cuprins și lansarea cărții Col. (r) Liviu Groza, intitulată Aspecte din activitatea Regimentului de Graniță Româno-Bănățean Nr. 13 din Caransebeș, lucrare prezentată de dr. Adrian Ardeț.

C

Citiți aici din povestea de viață a colonelului în rezervă, Liviu Groza, care întâmpină probleme de sănătate, fiind operat pe cord:

Liviu Groza: Norocul sau soarta au avut grijă de mine și mi-au spus așa: fii atent, tu n-ai voie să mori. Cu asemenea medici și specialiști nu ai voie să mori. Iar eu nu pot muri pentru că nu am finalizat Cântecul Lebedei. Acesta este ”Caransebeșul și Marea Unire”, carte care are încheiate 5 capitole și la care mai am de adăugat trei. Vreau să-mi văd această carte publicată, deși medicii mi-au spus să mă astâmpăr. Mă voi astâmpăra după ce închei această carte și voi ține un exemplar în mână. Un capitol al cărții îl constituie căsătoriile în Regimentul de Graniță, de unde puteți afla câte lucruri s-au impus pentru ca oamenii care se iubesc să se poată căsători.

Vă doresc tuturor să ajungeți la 85 de ani și să vedeți cât e de grea ranița, vorbesc în termeni militari, ranița cu anii respectivi. Vă mulțumesc din toată inima și Dumnezeu să aibă grijă de voi! -a spus în încheierea manifestării omagiale istoricul colonel în rezervă, Liviu Groza.

Noi îi dorim un cald La Mulți Ani cu sănătate!