femeie la medicNumărul cazurilor noi de cancer de col uterin descoperite anul trecut la femeile din judeţul Hunedoara a fost mai mic cu 10%, comparativ cu anul 2012, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică, prezentate în preambulul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care va avea loc în perioada 19-25 ianuarie. Astfel, anul trecut 73 de femei au fost diagnosticate ca fiind suferinde de cancer de col uterin, comparativ cu 81 de cazuri în anul 2012.

„Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere, între 25 şi 44 de ani”, a declarat dr. Cecilia Birău, coordonatorul activităţilor de promovare şi educaţie pentru sănătate din DSP Hunedoara.

Prin programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, în judeţul Hunedoara au fost testate anul trecut 5.697 de femei, în 362 de cazuri fiind evidenţiate rezultate pozitive pentru care medicii au continuat investigaţiile necesare. Programul de prevenire a cancerului de col uterin va continua până în anul 2016.

În cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, DSP Hunedoara va desfăşura mai multe acţiuni în rândurile populaţiei, iar miercuri, 22 ianuarie, va organiza un simpozion a cărui temă va fi promovarea metodelor şi a programelor pentru prevenirea bolii.