Nu vă lăsaţi înşelaţi! Hoţii nu au în vocabular cuvintul: moralitate

În ultima perioadă de timp sunt tot mai multe semnale că escrocii îşi diversifică încontinuu metodele de a „câştiga bani” pe seama naivităţii de care dau dovadă, deseori, cetăţenii de bună credinţă.

Autorii înşelăciunilor nu au în vocabular cuvinte precum: scrupule sau moralitate. Ei vor doar să câştige. Nu îşi permit să „scape victima” pentru că infracţiunea de înşelăciune, odată dovedită în elementele sale constitutive, se pedepseşte cu ani grei de închisoare. Aşadar, escrocii îşi asumă riscuri mari pentru obţinerea unui câştig maxim posibil într-un timp foarte scurt.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că scenariile folosite de aceştia sunt dintre cele mai diverse, suferind nuanţări şi schimbări rapide şi neaşteptate:

-fie abordează cetăţenii în spaţii publice, oferind spre vânzare bijuterii de culoare galbenă, din metal nepreţios la preţ de aur, motivând o nevoie urgentă de bani;

-fie opresc autoturismul în dreptul victimei pentru a cere indicaţii despre cum să ajungă într-un anumit loc al oraşului iar când victima se apropie de uşa autoturismului unul din pasageri o abordează şi se oferă să-i pună la gât un lănţişor din metal galben şi o pereche de cercei substituind în acelaşi timp cerceii şi lănţişorul acesteia, fără să îşi dea seama;

-fie opresc autoturismul în dreptul victimei iar una dintre persoanele aflate în maşină îi propune să-i dea cadou bijuteriile sale întrucât s-a pocăit şi nu le mai poartă. Însă, înainte de această „pomană” convinge victima să îi dea propriile bijuterii din aur pe care le împachetează într-o bucată de pânză „pentru a le descânta” şi, profitând de neatenţia victimei, le înlocuieşte cu alte bijuterii din metal comun învelite într-o bucată de pânză identică iar apoi se fac nevăzuţi.

Pentru a evita să devină victime ale unor astfel de şarlatani, poliţiştii recomandă cetăţenilor:

– să nu acorde prea multă încredere persoanelor care îi abordează pe stradă cu diverse

probleme sau pentru a le oferi chilipiruri;

– să refuze ofertele ad-hoc şi să ţină cont de faptul că achiziţionarea bijuteriilor se face din magazine specializate care garantează pentru autenticitatea bunurilor de valoare cumpărate;

– să propună unor astfel de suspecţi verificarea bijuteriilor oferite la o casă de amanet autorizată sau bijuterie (vor constata că vânzătorii, subit, nu îşi vor mai dori tranzacţia);

– să nu dea din mână bani sau obiecte de valoare (bijuterii, telefoane mobile etc.) pentru efectuarea unor descântece (profitând de neatenţia victimei, escrocii le vor înlocui cu bunuri fără valoare).

Nu în ultimul rând, în cazul în care se confruntă cu astfel de situaţii, poliţiştii sfătuiesc cetăţenii să reţină cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care îi abordează (numărul lor, vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă sau pe care le-au văzut în zonă şi direcţiile de deplasare.

La apariţia unor astfel de indivizi, cetăţenii trebuie să anunţe imediat poliţia, sunând la 112 ( Număr Unic al Apelurilor de Urgenţă).

Cele mai citite

Related Articles